Kelemen Hunor: Proiectul de buget pe 2016 a fost făcut greşit

kelemen_hunor_proiectul_buget_gresit_facut.jpg

Palatul Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Palatul Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

UDMR susţine o anchetă parlamentară a comisiilor de buget-finanţe privind bugetul pe 2016, nu înfiinţarea unei comisii speciale. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR precizează că "în acest moment, vorbim despre comisiile de buget şi finanţe din ambele Camere şi nu despre o comisie de anchetă. Dacă se înfiinţează o comisie de anchetă, acest lucru înseamnă că de la bun început plecăm de la premisa că există undeva o încălcare gravă a legii. Dacă comisiile de buget-finanţe, aşa cum au fost stabilite până acum procedurile, încearcă să analizeze ce s-a întâmplat cu bugetul de anul trecut, atunci lucrurile sunt mult mai simple şi mult mai corecte, pentru că acest lucru se propune în acest moment".

"Lucrurile aici trebuie căutate, dacă într-adevăr a existat şi există această gaură de zece miliarde. Sigur nu s-a furat o astfel de sumă. Proiectul de buget pentru 2016 era greşit făcut, acest lucru este clar, 100%. Noi şi atunci i-am avertizat pe cei din Guvernul Cioloş că nu este foarte bine făcut acel proiect de buget. De exemplu, pentru Consiliile Judeţene nu au prevăzut nici un leu pentru a echilibra bugetele Consiliilor Locale. Nici măcar la prima rectificare n-au făcut această corecţie. La ANAF eu cred că lucrurile erau extrem de clare şi extrem de simple. Agresivitatea celor de la ANAF în 2016 a dus la închiderea multor firme şi din această cauză degeaba dădeau o amendă în momentul în care au intrat în sediul firmei înainte de a verifica orice act, nu aveau de unde să încaseze banii la bugetul de stat. Aici vorbim despre o abordare greşită a celor de la ANAF şi aceste lucruri trebuie analizate în comisiile de buget şi finanţe. Noi vom susţine această variantă, nu vom susţine o comisie de anchetă, dar aşa cum am înţeles eu, pe ordinea de zi a celor două Camere nici nu figurează înfiinţarea unei comisii de anchetă", spune Kelemen Hunor.

 
Kelemen Hunor, despre ancheta privind bugetul pe 2016