O campanie inedită pentru președinția Parlamentului European

tajani-pittella.jpg

Pittella Tajani
Gianni Pittella si Antonio Tajani
Image source: 
@European Parliament

 

In 17 ianuarie, la Strasbourg, euro deputații vor alege un nou președinte al Parlamentului European; cum înțelegerea între social democrați și creștin democrați nu mai este respectată, șapte candidați se află în competiție pentru acest loc. Principalii candidați sunt doi italieni și un belgian însurat cu o italiancă. Un român reprezentând extrema dreaptă este și el candidat.

 

O situație inedită se prezintă acum în UE după ce s-a aflat că actualul Președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, renunță la un al treilea mandat consecutiv: Parlamentul se confruntă cu o campanie pentru președinția sa.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat de mult timp întrucât alegerea unui președinte se făcea printr-o înțelegere între dreapta și stânga europeană.

Situația era deja inedită întrucât Martin Schulz își depășise mandatul normal de doi ani și jumătate (pe care-l dublase) și se gândea să nu părăsească postul nici acum.

I s-a dat până la urmă de înțeles ca trei mandate ar fi totuși cam multe, chiar dacă el spunea că ar fi făcut-o de dragul Europei, pentru a continua stabilitatea relațiilor cu celelalte instituții, șamd...

In fine, datorita lui Martin Schulz si vremurilor tulburi pe care le trăim, poziția de Președinte al Parlamentului European a devenit una vizibilă și deci râvnită.

In 2014, un acord mai vechi între principalele grupuri din Parlamentul European era reiterat. El stipula ca pentru cei cinci ani ai actualei legislaturi, social democrații si creștin democrații să-și împartă președinția instituției, fiecare având dreptul la câte doi ani si jumătate.

Martin Schulz, fost librar devenit politician și propulsat în lumina rampei de un scandal cu Silvio Berlusconi, și-a păstrat astfel atunci poziția pe care o deținea de doi ani si jumătate în acel moment.

Acum, după alți doi ani si jumătate, ar fi fost rândul unui creștin democrat, dar socialiștii au rupt acordul. Astfel, toate grupurile politice au sesizat oportunitatea și așa se face că există astăzi in concurență pentru post șapte candidați.

Gianni Pittella, candidatul social-democrat și lider al grupului său, o spune clar: creștin democrații își susțin omul lor, noi pe al nostru, bineînțeles toate acestea pentru a avea  o Europă mai puternică.

De partea sa, candidatul creștin democrat Antonio Tajani își revendică dreptul de a-i fi venit rândul la Președinție; în fine, el o spune elegant, anume că dorește acest post pentru binele cetățenilor și pentru stabilitatea UE.

Liberalii, al patrulea grup ca importanță în Parlamentul European, dar foarte activi, s-au pomenit reprezentanți în aceasta competiție de liderul lor, fostul Prim Ministru belgian Guy Verhofstadt.

La o dezbatere miercuri seara, 11 ianuarie, la Bruxelles, Verhoftstadt vorbea și el despre necesitatea ca Europa să fie unită, dar mai ales glumea pe seama unei predominante italiene în competiție.

Verhoftstadt glumea, dar nu era râsul lui. Cu nici 24 de ore în urma, încercarea sa patetică de a face un acord cu mișcarea italiana controversata Cinci Stele eșuase. Proprii săi liberali îl făcuseră să renunțe la această alianță împotriva naturii care nu i-ar fi adus decât câteva voturi în plus și l-ar fi compromis definitiv.

In continuare, liberalii europeni îl contesta pe Verhofstadt. Surse din Parlament spun că gafa făcută este de natură de a-i distruge cariera politică.

De la alte grupuri au intrat în joc ecologistul Jean Lambert, conservatoarea Helga Stevens, Eleonora Forenza de la Stânga Unită și românul Laurențiu Rebega, reprezentant al extremei drepte.

Dar lupta se va da de fapt între cei doi italieni, Pittella si Tajani, cu șanse mai mari pentru Tajani. Amândoi sunt însă candidați mediocrii.

Gianni Pittella, politician de carieră dar lider de grup necarismatic, este aproape total necunoscut în Europa. Antonio Tajani este cunoscut , dar nu are reputație bună: fost ziarist, el a fost  mai ales protejatul lui Silvio Berlusconi și politicianul care a acoperit frauda comisă de Volkswagen privind emisiile de CO2; pe atunci, el era comisar european al politicilor industriale.

Iar departajarea lor va fi făcută prin voturile date de grupurile mici. Fiecare din ei ii curtează acum pe ecologiști și pe cei din stânga radicală. Adevăratul „king maker” este considerat a fi grupul ecologist, dar și extrema dreaptă va juca un rol important.

Dacă Tajani este dat câștigător deja este nu doar pentru că grupul sau este mai numeros și pentru că va avea de fapt si sprijinul liberalilor, ci și pentru că se știe că el nu se va sfii să ceară voturile grupului condus de Marine Le Pen.

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan