Vosganian: Ancheta privind rectificările bugetare să fie făcută fără îndârjire politicianistă

Cum functionat atac speculativ leu opinie expert.jpg

Un studiu recent arată că românii au cea mai redusă încredere în moneda națională, din statele din regiune. Explicațiile vin din anii 90, atunci când inflația a făcut ravagii în economie.
Un studiu recent arată că românii au cea mai redusă încredere în moneda națională, din statele din regiune. Explicațiile vin din anii 90, atunci când inflația a făcut ravagii în economie.
Image source: 
RFI/Cosmin Ruscior

O comisie parlamentară de anchetă privind rectificările bugetare ale Guvernului Cioloş ar putea fi benefică, dar ea nu trebuie impregnată de politicianism, declară la RFI deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloş. Liderul PSD vorbeşte despre o "gaură" de zece miliarde de lei la buget.

Varujan Vosganian spune că "din punct de vedere politic, există o anumită tentaţie a actualului Guvern de a împărţi apele şi de a face asta printr-o astfel de comisie de anchetă. Din punct de vedere economic, în primul rând trebuie să spunem că o astfel de concluzie nu poate fi trasă decât după luna ianuarie, atunci când veniturile vor fi contabilizate. Potrivit standardelor europene, veniturile nu se iau cele ale lunii ianuarie 2016, ci cele ale lui ianuarie 2017, socotindu-se că veniturile lunii ianuarie sunt aferente anului precedent. Aşadar, abia atunci putem afla care sunt exact veniturile anului 2016. E drept, nu sunt mari diferenţe, pentru că inflaţia nu mai e mare, dar e posibil să fie diferenţe. În al doilea rând, va trebui să vedem care este relaţia dintre deficitul aprobat şi deficitul acesta, pentru că dacă deficitul Guvernului tehnocrat e sub deficitul aprobat de Parlament, atunci sigur că nu putem discuta decât de o asimetrie a cheltuielilor în cadrul bugetului anual (...). Au fost cam trei miliarde de euro cheltuite în luna decembrie, în baza rectificării bugetare şi aceasta ar putea fi motivaţia pentru care s-ar putea face o astfel de comisie. Cum e posibil ca în luna decembrie să se bulucească atâtea cheltuieli?".

Deputatul ALDE afirmă că "dacă va exista o anchetă şi va fi făcut un raport şi raportul va arăta că sunt nereguli în ceea ce priveşte adoptarea actelor normative şi realizarea cheltuielilor în raport cu actele normative, cu alte cuvinte dacă sunt cheltuieli făcute fără o bază legală, atunci chestiunea intră sub incidenţă juridică (...). Deci asta e prima problemă, dacă cheltuielile au avut la bază acte normative, care să le îndreptăţească. În situaţia în care au fost astfel de acte normative, chestiunea devine de natură politică: de ce nu s-au făcut cheltuielile acestea la timp, de ce s-au îngreunat procedurile, de ce s-au făcut cheltuieli disproporţionate, adică în unele domenii mai puţin, în altele mai mult şi dacă cumva cheltuielile acestea au avut o orientare de natură politică, încercând să hrănească o anumită clientelă, în dauna altora".

Varujan Vosganian consideră că "o astfel de comisie de anchetă ar putea să fie bună ca să înlăture pe viitor deficienţele (...), o astfel de comisie ar putea să fie benefică, numai că mi-aş dori ca ea să nu fie impregnată de politicianism, adică să nu fie neapărat făcută ca să incrimineze cu tot dinadinsul Guvernul tehnocrat, ci ca să demonteze practici care sunt înrădăcinate şi care n-ar mai trebui să fie pe viitor (...). Mi-ar plăcea ca această cercetare să fie făcută fără îndârjire politicianistă, pentru că dacă vom continua această practică, fiecare Guvern care vine încearcă să dea vina cât mai tare pe Guvernul anterior, nu o să reuşim să ajungem la un dialog politic şi la o activitate politică constructivă".

 
Varujan Vosganian, despre comisia de anchetă privind rectificările bugetare ale Guvernului Cioloş