Bulgaria la 10 ani de la aderare: "Efectele pozitive predomină, dar greul acum începe"

Aniversarea aderării bulgare la Uniunea Europeană a început cu o veste dinspre Bruxelles: Bulgaria nu mai este reprezentată, începând din 1 ianuarie, de un comisar în Executivul Uniunii Europene, după ce Kristalina Gheorghieva, fost comisar pentru Buget şi Resurse Umane, a demisionat. Sofia este prima ţară care nu prezintă un succesor pentru un comisar care demisionează.

În ţară, Guvernul demisionar Borisov nu are încă o succesiune clară. Despre bilanţul la 10 ani după integrarea europeană, un interviu realizat de Petio Petkov cu profesorul Gheorghi Karasimeonov, de la Catedra Politologie a Universității „Kliment Ohridski” din Sofia, președinte al Institului pentru Ştiințe politice și jurdice.

Domnule profesor Karasimeonov, putem folosi cuvântul șoc pentru a defini efectul aderării Bulgariei la Uniunea europeană - un șoc pentru politicieni, pentru economie și pentru cetățeni?

A folosi cuvântul şoc este un mod publicistic de a exprima efectul aderării. Nu pentru toți a fost un șoc. Unii au fost mai bine pregătiți, alții – nu prea. Aderarea a generat schimbări în situația unor mari grupuri sociale și economice. Unii s-au adaptat foarte repede, cea ce a înmulțit efectele pozitive.

Credeți că bulgarii au acceptat schimbarea? Unele anchete arată că nu toți sunt mulțumiți.

Rezultatele reale din ultimii 10 ani au demonstrat că efectele pozitive predomină. Solidaritatea europeană a permis realizarea unor importante obiective economice și sociale. Continuă construcția rețelei de autostrăzi și a metroului din Sofia. Este modernizată structura de transport în capitala și orașele mari. S-au construit stadioane și săli sportive, parcuri și zone de agrement. Turismul a avut mult de câştigat – atât cel pe Litoral cât și stațiunile montane. Dezvoltarea relațiilor economice cu țările partenere l-a făcut pe bulgarul de rând să simtă aderarea în propriul buzunar.

Ce garanții oferă aderarea?

Bulgaria a devenit parte componentă din cea mai mare comunitate economică și politică din Europa. Aderarea aduce efecte pozitive pentru imaginea țării. În țări îndepărtate, Bulgaria este acum asociată cu Uniunea Europeană, cea ce contribuie la realizarea unor importante proiecte de investiții. Potențialii investitori privesc aderarea drept o garanție care compensează problemele existente. Țara se bucură de o încredere mai mare. Și acest fapt reprezintă o dovada în plus a avantajelor aderării.

Credeți că schimbările la nivel politic și administrativ sunt suficiente pentru a satisface standardele aderării? Europa continuă să fie critică față de reforma în justiție, de combaterea corupâiei și crimei organizate.

Mă întreb cine poate fi nemulțumit de faptul că cineva îi oferă sfaturi pozitive care îl ajută să trăiască mai bine? La baza unor astfel de criterii pozitive noi obținem finanțare europeană. Numai persoane sau subiecte politice ostile Uniunii europene pot afirma că aderarea nu aduce foloase Bulgariei, sau chiar nu corespunde intereselor sale naționale.

 La 10 ani de la aderare, se fac simțite toate efectele pozitive?

Bulgaria repetă experiența Portugaliei. Îmi amintesc de Lisabona anului 1975. Situația azi este total diferită. Orașul a devenit o adevărată capitală europeană. Sofia a realizat o schimbare radicală cu șoseaua de centura cu 10 benzi de circulație, centrele de afaceri, metroul, noile bulevarde cu intersecții denivelate, centrele comerciale și complexele de locuințe în poalele munții Vitoșa. Peste 10 ani se vor vedea multe alte efecte pozitive ale aderării.

Care este partea mai grea – aderarea sau căutarea unui drum propriu în cadrul Uniunii?

Categoric acum începe partea cea mai grea. Trebuie să învățăm să luptăm pentru interesul național. Să fii întodeaună de acord nu este o politică corectă. Bulgaria trebuie să se pregătească pentru a prelua, la începutul anului 2018, președinția Uniunii. Este nevoie de mobilizarea tuturor resurselor administrative și umane pentru a face față situației.

Partea cea mai grea este să acceptăm regulile formale ale țărilor mai bogate și să le respectăm. Este mai greu pentru că Bulgaria este o țară săracă. Situația însă se schimbă spre mai bine. Ultimele date statistice arată că salariul mediu la Sofia și în orașele mari a ajuns media în țările central europene. Sunt zone însă în care oamenii lucrează pentru salarii de 200 de euro.

Este nevoie de accelerarea reformelor?

Întotdeaună am salutat presiunile Bruxelles-ului. Sistemul imun al bulgarilor care trebuie să îi apere împotrivă corupției și crimei organizate este încă slab și are nevoie de ajutor extern. Este nevoie de combaterea modelelor clienteliste care absorb o parte din banii europeni. Fiecare partid vine la putere cu propriile cercuri clientelare. De fiecare dată se schimbă administrația. Forțele proeuropene pot conta pe sprijinul partenerilor străini pentru a impune reformele necesare. Este un element extrem de pozitiv.

Va crește euroscepticismul?

Există și în Bulgaria o tendință negativă provocată de partide antieuropene și ultranaționaliste orecum „Ataka”. Efectul Brexist însă nu se face încă simțit.