Serviciile de informații americane: Putin a ordonat atacul informatic din campanie

putin.jpg

Image source: 
pixabay.com

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a denunțat atenția excesivă acordată atacurilor informatice din timpul campaniei electorale, atribuite Rusiei. În opinia sa, obiectivul întregii discuții este de a-l vulnerabiliza politic, relatează France Presse. În același timp însă, un raport al serviciilor de informații susține că președintele rus Vladimir Putin ar fi comandat o campanie de influențare a rezultatelor alegerilor americane, coordonată chiar de serviciul militar rus de spionaj.

 

Campania, se arată în raportul preluat de presa internațională, ar fi urmărit să submineze încrederea americanilor în procesul electoral și să o vulnerabilizeze, în planul imaginii, pe democrata Hillary Clinton. Hackerii ruși ar fi preluat inclusiv aliasul Guccifer, al unui presupus infractor cibernetic român, condamnat deja la închisoarea în Statele Unite. Raportul indică o intervenție rusă de o amploare fără precedent, în condițiile în care Moscova ar fi dezvoltat o preferință certă pentru candidatul republican Donald Trump.

Donald Trump (care va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie) spune însă că țara sa este în permanență o țintă a atacurilor cibernetice și că rezultatul alegerilor a fost legitim. Trump a anunțat că va numi  totuși o echipă care să îi prezinte un plan (în termen de 90 de zile) pentru a împiedica atacurile informatice. Totodată, Donald Trump a solicitat Congresului să ancheteze scurgerea de informații din raportul serviciilor secrete în presă: “Le cer preşedinţilor comisiilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului să ancheteze informaţiile strict secrete oferite NBC înainte de întâlnirea cu mine”, a scris Trump pe Twitter.