Theresa May dorește un acord grabnic cu privire la rezidenții UE

may_bruxelles.jpg

Theresa May
Theresa May apare izolată la summitul UE de la Bruxelles
Image source: 
www.thesun.co.uk

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a făcut un apel la ceilalți 27 de lideri ai Uniunii Europene în vederea ajungerii la un acord timpuriu cu privire la garantarea statutului de rezident permanent pentru cetățenii britanici aflați în statele membre după părăsirea UE - Brexit.

Aflată la summitul UE de la Bruxelles, premierul May a avut o intervenție neașteptată înaintea discutării la subiectului Brexit, dar nu a primit niciun răspuns. 

Ulterior, ea a părăsit camera în care erau adunații liderii celorlalte 27 de țări care au discutat subiectul în absența liderului britanic.

Un singur lider, premierul Suediei Stefan Lovfen, a calificat mesajul premierului May drept "pozitiv", ceilalți nu s-au pronunțat oficial. 

Oficialitățile britanice au refuzat până acum să garanteze după Brexit statutul cetățenilor UE aflați pe teritoriul Marii Britanii, numărul lor fiind estimat la peste trei milioane, dacă nu se garantează în același timp statutul de rezident permanent pentru cei circa 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în statele membre UE.

Liderii UE în frunte cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, au refuzat la rândul lor să discute acestsubiect până ce Marea Britanie nu declanșează în mod oficial procesul ieșirii din UE prin depunerea notificării de părăsire în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona, care inițiază o perioadă de negocieri de doi ani și care se încheie cu încetarea statutului de membru UE.

Premierul May a apărut izolată la Bruxelles, mai multe imagini arătând-o stând stingheră între alți lideri europeni și nevorbind cu nimeni, deși în altele apărea discutând cu omologi din alte țări.

Între timp, în Marea Britanie se discută despre durata de negociere a uni acord de comerț cu UE care ar putea dura pânpă la 10 ani, după cum sugera însuși ambasadorul britanic pe lângă UE, Sir Ivan Rogers.

Alte relatări de presă vorbesc despre o notă de plată de 50 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde de euro) pentru Marea Britanie după Brexit, între altele pentru plata pensiilor funcționarilor britanici ai UE.  

Electoratul britanic a votat în referendumul din 23 iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, cu 52% la 48%.