Consultări la Cotroceni. PSD şi ALDE nu participă

consultari_cotroceni_psd_alde_nu_participa.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis are miercuri o primă rundă de consultări cu partidele, pentru formarea noului Guvern, după alegerile parlamentare de duminică. PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea la discuţiile de la Cotroceni, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pentru că nu se respectă procedura constituţională.

Invitaţia la consultări a fost lansată marţi de preşedintele Klaus Iohannis: "Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea".

"Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament", a precizat şeful statului.

La câteva ore după anunţul preşedintelui, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii nu vor participa, pentru că invitaţia nu respectă Constituţia: "M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar".

Ulterior, ALDE a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui, pentru că ea ar fi "prematură".

În cursul serii, Klaus Iohannis a calificat refuzul PSD şi ALDE ca fiind nepoliticos: "E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc".

PNL va merge la consultările de la Cotroceni de la ora 11, din delegaţie urmând să facă parte preşedintele interimar, Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheorghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvaţi România va merge la discuţii de la ora 12, urmând să participe cu o delegaţie formată din preşedintele Nicuşor Dan, vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi din reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.

UDMR merge la Cotroceni de la ora 16, fiind reprezentat de preşedintele Kelemen Hunor, preşedintele executiv Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va merge la consultări de la ora 17, cu o delegaţie formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.

La ora 18 vor veni să discute cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.