Ministrul Educaţiei la RFI: În cazurile de plagiat sunt posibile mai multe scenarii, inclusiv refacerea tezei respective

Verdictul în cazul presupusului plagiat al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi va fi dat joi de Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune la RFI că există mai multe scenarii în cazuri de acest gen, între care şi posibilitatea ca lucrarea respectivă să fie refăcută, dacă un fragment de mici dimensiuni reprezintă un plagiat.

"În principiu, sunt posibile mai multe decizii, mai multe scenarii, ca să mă exprim aşa. Acela în care se va spune că din moment ce există un anumit fragment, o anumită porţiune din teză care este copiată, atunci poţi să declari că ai de-a face cu un plagiat, dar dacă plagiatul nu este masiv, ci este o porţiune mai redusă din teză, poţi să faci o recomandare ca acea teză să fie refăcută, pentru a se înlătura acele pasaje care sunt incorect structurate şi alcătuite. Poţi să dai o pedeapsă care să fie proporţională cu frauda respectivă", spune ministrul Educaţiei.

"Fără îndoială că aici trebuie în primul rând ascultaţi specialiştii din domeniu, pentru că nu există un for sau o instanţă superioară specialistului din domeniul X sau Y, care să ne spună ce anume contează drept plagiat în domeniul respectiv şi să ne facă apoi o recomandare dacă pe baza faptelor pe care le-au putut afla, este nevoie, este cazul să se retragă titlul de doctor pentru persoana respectivă sau să nu se retragă, dar să se recomande un alt gen de reparaţii", afirmă Mircea Dumitru.