UE, buget de aproape 158 de miliarde de euro pentru anul viitor

buget_ue_2017.jpg

Image source: 
http://www.europarl.europa.eu

Președintele Parlamentului European a promulgat bugetul Uniunii Europene, în valoare de 157,9 miliarde de euro. France Presse relatează despre un compomis între statele membre (care reproşau cheltuieli supraestimate) şi eurodeputaţi.

Ne-am atins obiectivele. Bugetul este concentrat  pe prioritățile noastre de a stimula creșterea, crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri și pe lupta împotriva crizei migrației”, a transmis Jens Geier, principalul raportor pentru buget.

Plăţile propriu-zise prevăzute pentru anul viitor cumulează 134,5 miliarde de euro. Restul banilor reprezintă sume prevăzute pentru programe care se pot extinde pe mai mulți ani. Mai multe voci din legislativul comunitar au criticat faptul că nu s-a constituit şi o rezervă financiară prin care să fie remuneraţi foşti comisari europeni, până la revizuirea codului de conduită, astfel încât să nu mai fie tentaţi să lucreze pentru mari corporaţii . 

Este regretabil faptul că cei de la Comisia Europeană nu au trecut în buget rezerva pentru remunerarea foştilor comisari”, a spus raportorul Indrek Tarand.  

Pentru tinerii şomeri, bugetul prevede o suplimentare de 500 de milioane de euro. Pentru refugiaţi şi gestionarea crizei migranţilor a fost alocat un pachet consolidat de 728 de milioane de euro. 

Bugetul a fost adoptat cu 438 de voturi pentru, 194 împotrivă şi 7 abţineri.