Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată la 4 ani cu executare

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată, marţi, la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului. În același dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat. Deciziile pot fi contestate la instanța supremă.

 

Fosta şefă a DIICOT este acuzată că, în 2013, a făcut presiuni pentru ca omul de afaceri Ovidiu Tender să primească o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului București. Din pedeapsa de 4 ani, se va scădea perioada în care Alina Bica a stat în arest preventiv, și anume din ianuarie până în 15 iunie 2015. Fosta şefă a DIICOT mai are o cale de a ataca sentinața: la completul de 5 judecători al instanței supreme.

Pe de altă parte, Alina Bica a fost achitată pentru alte două infracțiuni de abuz în serviciu și pentru o a treia de favorizare a făptuitorului. În același dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat și el pentru complicitate la abuz în serviciu.

În acest caz, procurorii susțin că Alina Bica l-a ajutat pe Adriean Videanu "să-și pună la adăpost" acțiunile pe care acesta le deținea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuzivă a sechestrului instituit de procurori în dosarul Romgaz. Videanu este cercetat la rândul său pentru punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.