Igor Dodon va iniția o anchetă privind votul moldovenilor din străinătate

poza_dodon.jpg

Președintele-ales al Republicii Moldova Igor Dodon
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele ales, Igor Dodon va iniția o anchetă și va investiga modul în care au fost aduși la vot cetățenii moldoveni din străinătate, la scrutinul prezidențial din 13 noiembrie. Dodon pare interesat de cine și din ce surse a achitat transportul pentru o parte din cetățenii care au votat peste hotare. Anunțul lui Dodon vine la doar o zi înaintea ședinței de judecată la care urmează să fie examinate contestațiile depuse de cetățenii moldoveni, nemulțumiți de organizarea proastă a scrutinului.

Igor Dodon susține că va face o scurtă analiză în baza materialelor de care dispune, “deși există și alte documente interesante, inclusiv cele care arată cine a achitat transportul pentru mulți moldoveni, dar asta va fi subiectul unei investigații separate”. “Principala concluzie - dacă tuturor cetățenilor cu drept de vot, indiferent de locul unde ei s-ar afla, Guvernul le-ar fi asigurat posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot, rezultatul ar fi de 70% la 30% în defavoarea Maiei Sandu", scrie Dodon pe Facebook.

Președintele ales a reiterat că alegerile s-au finalizat și a chemat oponenții la calm. “Înțeleg opinia și reacțiile celor care nu au votat pentru mine, dar acestea sunt regulile într-o democrație – rezultatele votului trebuie respectate. Eu, la rândul meu, voi respecta toți cetățenii Republicii Moldova. Există lucruri care sunt comune pentru noi, avem aceleași îngrijorări de ordin social și economic, împărtășim multe probleme și viziuni comune privind dezvoltarea țării. Asupra lor trebuie să ne axăm de acum înainte”, declară Dodon.

Amintim că, în ajunul scrutinului din 13 noiembrie, pe Facebook a fost creat grupul "Adopta un vot" și aici moldovenii din diaspora, care au avut nevoie de transport și cazare, în ziua scrutinului, au apelat după ajutor. O mobilizare fără precedent a fost în diasporă. Peste 130 mii de moldoveni și-au exercitat votul în străinătate. Mulți cetățeni moldoveni au parcurs chiar și 4 mii de kilometri ca să ajungă la urne. Diaspora a votat masiv pentru candidatul pro-european, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

În alt context, trebuie spus că, Igor Dodon a făcut din nou declarații surprinzătoare în presa rusă. Într-un interviu pentru Interfax, președintele ales a afirmat că ”dacă dorim ca Republica Moldova să se mențină ca stat, nu trebuie să ne grăbim să aderăm nicăieri, pentru că aderarea la UE este posibilă doar fără Transnistria și fără Găgăuzia”, a afirmat Dodon, subliniind că Acordul de Asociere cu UE nu înseamnă statut de membru în UE. "Aderarea la UE ar putea ucide țara noastră, statalitatea noastră”, a adăugat președintele ales.

Comentatorul politic, Igor Muntean consideră că Dodon va trebui să plătească obligatoriu niște costuri, pentru afirmațiile sale. “Este incorect să pui Găgăuzia și Transnistria într-un singur ceaun și să fierbi o fiertură propagandistică consumabilă doar de moscoviți. Pentru un pretendent la funcția de președinte este de neiertat. A doua greșeală mortală a politicianului Dodon”, a scris Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă trebuie să ajungă la nivelul celor de parteneriat strategic, iar multe din problemele cu care ne confruntăm în prezent nu pot fi soluționate, fără ajutorul Rusiei. Totodată, președintele ales a subliniat că Republica Moldova are nevoie de relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul.

Între timp, consilierul Kremlinului, Iurii Uşakov a declarat, miercuri, că Rusia speră că va putea stabili relații mai constructive cu R.Moldova si Bulgaria, după ce în cele două țări au fost aleși președinți care își doresc o apropiere mai mare de Rusia. „Ne aşteptăm să existe unele oportunități pentru relaţii mai constructive”, a declarat Uşakov pentru RIA Novosti. Recent,președintele ales, Igor Dodon a lăudat patriotismul din Rusia, subliniind că vrea să îi facă pe cetățenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească "unirea cu România sau aderarea la NATO".