Procurorii încep urmărirea penală în cazul șefei AEP

Procurorii DNA Ploieşti au dispus urmărirea penală în cazul preşedintei Autorităţii Electorale Permanente. Ana Maria Pătru este urmărită pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Ana Maria Pătru este acuzată că în 2008 a pretins, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, iar în 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, 210.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil din Bucureşti. În schimb, șefa Autorității Electorale a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de societate cu AEP, precum şi a unor contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat.

Procurorii DNA susțin că în cursul anului 2009, suspecta a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în valoare de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii,încheiate de societatea respectivă cu AEP.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP suspecta Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.

Pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.

Să mai spunem că vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente are  rang de secretar de stat.

Preşedintei AEP i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, potrivit Codului de procedură penală.

Cercetarea şefei Autorităţii Electorale Permanente de către DNA este o surpriză neplăcută, trebuie să plece dacă se decide urmărirea penală, spune președintele Klaus Iohannis (audio.În acest dosar, procurorii DNA Ploieşti au făcut, marți, patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente.