Angela Merkel în turneu în Africa: Imigrația clandestină în prim plan

merkel.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Stefanie Loos

Imigraţia clandestină – acesta este principalul subiect de discuţie al cancelarului Angela Merkel în cadrul unui turneu african pe care îl derulează până miercuri în Mali, Niger şi Etiopia. La mijlocul săptămânii viitoare Merkel îi va primi la  Berlin pe presedinţii statelor Ciad şi Nigeria.

Cancelarul Angela Merkel a promis germanilor că în acest an nu vor cunoaşte un aflux de refugiaţi similar celui din 2015. Dar, pentru a-şi putea ţine această promisiune, oficialul german are nevoie de Africa, scrie cotidianul  Süddeutsche Zeitung.

"Populaţia africană se va dubla până în 2035", atenţiona Angela Merkel vineri 7 octombrie.

Crezul Angelei Merkel: cea mai bună metodă de a lupta contra fluxului migrator este de a încuraja creşterea economică în Africa. De a lupta contra terorismului şi a corupţiei. Acesta este mesajul pe care cancelara germană îl va transmite în Mali, Niger şi Etiopia. Securitatea şi dezvoltarea sunt subiectele ce vor fi dezbătute. Mali şi Niger sunt ţări de tranzit pentru candidaţii la azil în Europa.

Prima ţară care a recunoscut independenţa Mali a fost Germania. Mai mult, în 2013, Berlinul a scos din buzunar 100 de milioane de euro, pentru a ajuta Mali să crească económic.

Cooperarea militară este un alt subiect ce va fi atins. Câteva sute de germani fac parte din misiunea ONU aflată în Mali. Unii formează armata locală.

Aflat în vizită vineri la Berlin, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a felicitat-o pe Angela Merkel pentru modul în care gestioneză situaţia refugiaţilor. El a declarat presei că nu trebuie să credem că este vorba doar de refugiaţi din Siria ori Irak, dar şi de cetăţeni din Africa de Nord, Est şi Vest şi că puţini lideri privesc această chestiune într-o manieră globală.

Potrivit înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, aproximativ 300.000 de refugiaţi au traversat Mediterana de la începutul acestui an pentru a ajunge în Europa. O mare parte provine din Africa sub-sahariană.

Ïn septembrie, Angela Merkel afirma că un acord similar precum celui încheiat cu Egiptul ar trebui semnat cu ţări africane pentru a gestiona fluxul migrator.

‘Binele africanilor este în interesul germanilor şi constituie o chestiune strategică extrem de importantă’, a insistant cancelarul în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Die Zeit. ‘Oamenii sunt la uşa noastră iar Germania trebuie să facă faţă problemei’, explică oficialul.

Germania a primit anul trecut aproape 900.000 de refugiaţi, în special sirieni.