Dosarul ”Microsoft” la final – pedepse cu închisoare, cu executare

microfot_final_1.jpg

Gheorghe Ștefan a fost condamnat pentru trafic de influență, instanța hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro
Gheorghe Ștefan a fost condamnat pentru trafic de influență, instanța hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro
Image source: 
RFI

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, Gheorghe Ștefan la șase ani de detenție și Dorin Cocoș la 2,4 ani. Omul de afaceri Nicoale Dumitru a primit o pedeapsă de 2,4 ani. Toate pedepsele vor fi executate, decizia fiind definitivă.

ACTUALIZARE 2: Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, condamnat definitiv, luni, la trei ani de închisoare în dosarul Microsoft, a ajuns în custodia Poliţiei Prahova şi va fi dus la Penitenciarul Mărgineni. Surse judiciare au confirmat pentru Mediafax că Gabriel Sandu a fost oprit în trafic de un filtru al Poliţiei, având pe numele său mandat emis. El ar fi fost în drum spre Poliţia din Mizil, pentru a se preda.

ACTUALIZARE 1: Omul de afaceri Nicolae Dumitru, condamnat definitiv la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, s-a predat la Poliţia Ilfov în timp ce afaceristul Dorin Cocoş, care a primit aceeaşi sentinţă, s-a predat la Poliţiei Capitalei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

...........................................................................

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus pedepse la închisoare cu executare în dosarul ”Microsoft” pentru toți cei patru inculpați cercetați în cauză, toți urmând să fie încarcerați după ce vor fi emise mandatele de punere în executare.

Potrivit deciziei judecătorilor, fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, va executa șase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, trei ani de detenție iar oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru câte doi ani și patru luni.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanța dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro. Nicolae Dumitru a fost condamnat pentru trafic de influență, urmând să-i fie confiscați 2.050.000 dolari și 1.000.000 de euro.

Gheorghe Ștefan a fost condamnat pentru trafic de influență, instanța hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat prima decizie în dosarul ”Microsoft” în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul ”Microsoft”.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Regrete pe toată linia. Acuzații au cerut pedepse cu suspendare

La termenul de luni, cei patru le-au spus judecătorilor că regretă faptele, cerând pedepse cu suspendare.

”Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Inițial mi-a fost refuzată. Susțin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declarațiile. De la ce porneste acest denunț. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaționale Florica. Vă aduc la cunoștință că am făcut denunț la Departamentul de Justiție al SUA și la Minsterul de Justiție din Austria împotriva grupării Florică și a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micșorare a pedepsei mele și acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât și Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenții la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de Guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri și documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu știu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am așteptat milă și îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toți miniștrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în fața Înaltei Curți. Recunosc că am pretins și primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009”, a spus Gabriel Sandu în ultimul cuvânt.

”Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greșit. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, a declarat Dorin Cocoș în fața instanței.

”Mă consider vinovat și merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins și nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aș fi cunoscut legile cum le știu acum nu aș fi fost în fața dumneavoastră” le-a spus Gheorghe Ștefan judecătorilor.

”Regret profund pentru comiterea faptelor. Am doi băieți de 25 și 26 de ani”, le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru. Avocatul său le-a cerut judecătorilor dispunerea unei pedepse cu suspendare.