Boris Johnson vrea Turcia în UE după ce a folosit-o ca sperietoare

johnson_celik.jpg

Boris Johnson și Omer Celik
Atitudinea lui Boris Johnson față de Turcia pare să se fi schimbat în doar câteva luni
Image source: 
Reuters

Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că sprijină aderarea Turciei la Uniunea Europeană după ce în campania pentru referendumul din 23 iunie a folosit spectrul aderării la UE a acestei țări pentru a susține părăsirea Uniunii de către Regatul Unit.

Aflat în prima sa vizită oficială în Turcia ca ministru de externe, Johnson a spus "Noi părăsim UE, dar nu părăsim Europa. iar Marea Britanie va ajuta Turcia în orice fel".

"Noi în Regatul Unit suntem norocoși să fim unul dintre cei mai mari recipienți ai bunurilor tucești. Eu sunt în mod cert mândrul posesor al unei frumoase mașini de spălat turcești care funcționează foarte bine", a adăugat Johnson. 

Sprijinul său pentru Ankara vine la numai patru luni după ce a scris o poezioară în care făcea aluzie la președintele Turciei, Recep Erdogan, având relații sexuale cu o capră.

Johnson, care a fost liderul de facto al campaniei Vote Leave și a jucat un rol esențial în victoria taberei sale în referendumul din 23 iunie, a fost acuzat atunci de folosirea Turciei și a posibilei sale aderări la UE pentru a face campanie în favoarea părăsirii.

Omologul său din Turcia, Omer Celik, a declarat că respectă intenția Marii Britanii de a părăsi UE, dar a deplâns retorica anti-turcă din timpul campaniei pentru referendum.

"Trebuie să închidem această paranteză urâtă și să privim către viitor", a spus Celik.  

Străbunicul patern al lui Johnson, jurnalistul liberal Ali Kemal, a fost unul dintre ultimii miniștri de interne ai Imperiului Otoman, înainte de disoluția sa și fomarea Turciei ca stat modern în 1923.

Satul natal al lui Kemal, Kalfat din Anatolia, s-a declarat mândru de realizările strănepotului său și a anunțat că e gata să sacrifice multe oi în onoarea sa și să-l primească cu covorul roșu.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ