Kelemen Hunor: Gestul lui Hans Klemm a fost normal, sunt surprins de reacţiile isterice

kelemen_hunor_gestul_hans_klemm_normal_surprins_reactiile_isterice.jpg

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Foto: www.udmr.ro/Banga Előd-Ernő)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Foto: www.udmr.ro/Banga Előd-Ernő)

Gestul ambasadorului SUA, Hans Klemm, de a se fotografia cu steagul secuiesc a fost unul normal şi nu este îndreptat împotriva României. Iată ce declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care afirmă că nici un secui nu va lua în spate Transilvania pentru a fugi cu ea din România.

Kelemen Hunor califică gestul ambasadorului Hans Klemm drept "un gest normal".

"A primit un cadou, acest steag, acest simbol şi s-a fotografiat. Nu este un gest împotriva României, nu este un gest împotriva românilor. Am rămas extrem de surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel extrem de înalt şi din partea liderilor politici, formatorilor de opinie. Această reacţie a arătat că de fapt ce spunem noi de ani de zile este adevărat, adică noi spunem că sunt anumite chestiuni care din păcate din partea autorităţilor nu sunt tratate cu echilibru şi cu respect. Maghiarii sunt cetăţeni loiali. De o sută de ani muncesc şi creează valori în România şi simt lipsa de respect, lipsa de încredere, simt neîncredere din partea autorităţilor statului", spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor declară că secuii nu vor fura Ardealul: "Eu văd că de la Năstase până la Diaconu, toată lumea din patru în patru ani se sperie că se fură Ardealul şi uite că nu s-a furat şi nu se va fura Ardealul, nu va lua nici un secui în spate Transilvania şi nu va fugi cu Transilvania din România".

Ministerul român de Externe a precizat miercuri că a transmis partenerilor americani în cadrul unei discuţii să ia în considerare "posibilitatea existenţei unor sensibilităţi", după publicarea fotografiei cu ambasadorul Hans Klemm şi steagul secuiesc.

De partea sa, diplomatul susţine că singurele steaguri importante pentru el sunt cele ale SUA şi României şi spune că a acceptat să apară într-o fotografie ţinând steagul secuiesc, "din politeţe".

Kelemen Hunor, despre ambasadorul SUA şi steagul secuiesc