Juncker în PE: Europa nu își permite să depindă de capacitatea militară a statelor membre

Jean Claude Juncker susține implementarea unui Cartier General unic în Uniunea Europeană și crearea unui Fond European al Apărării pentru cercetare și inovare. 

Mesaje puternice lansate astăzi de șeful Comisiei Europene în discursul anual despre starea Uniunii Europene în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Principalele priorități pentru următoarele 12 luni, enumerate de Jean Claude-Juncker se referă la securitatea cetățenilor europeni prin intermediul unei structuri armate comune a UE, reforma piețelor de telecomunicații și scăderea șomajului.

Forța militară europeană

Șeful Comisiei Europeane face apel la crearea unei forțe europene comune pentru lupta împotriva terorismului, subliniind faptul că Uniunea Europeană s-a confruntat cu 14 atacuri teroriste în ultimul an.

Tratatul de la Lisabona permite o cooperare militară între statele UE și a sosit momentul sa exploatăm aceasta posibitate. Fără structuri permanente nu vom putea acționa într-o manieră eficientă” a precizat șeful Comisiei Europene.

Jean Claude Juncker a subliniat că până acum, Comisia Europeană a luat măsuri riguroase împotriva utilizării armelor de foc și a finanțării terorismului. De asemenea a luat măsuri pentru a combate radicalizarea în închisorile din Europa.

Concret, Juncker cere crearea unui Cartier General unic în UE și a unui Fond European al Apărării care să stimuleze activitatea de cercetare și inovare.

Apelul lui Juncker la cooperare militară vine în contextul în care vineri la Bratislava, miniștrii apărării francez și german vor prezenta un plan comun  în care propun crearea unei forțe militare europene.  Surse citate de Le Figaro și Sueddeutsche Zeitung susțin că, dacă va primi undă verde la informala de la Bratislava, proiectul care urmează să fie desfășurat între 2017 și 2018, termen înaintat de ministrul german al apărării, va fi discutat de miniștrii din statele membre, pentru a se stabili pașii în vederea implementării sale efective.

Securizarea Frontierelor

O Europă care protejează este una care se apără pe plan intern și extern, spune Jean Claude Junker. Oficialul european a pledat pentru întărirea măsurilor de siguranță la granițele externe ale blocului comunitar, menționând că de acest lucru se va ocupa nou înființata Agenție Europeană pentru Protecția Granițelor, ale cărui baze sunt puse acum de Parlamentul European și Consiliul Europei, la doar 9 luni de la propunerea de înființare, venită din partea Comisiei Europene. FRONTEX are deja 600 de agenți în Turcia și Grecia și peste 100 la granița din Bulgaria. Jean Claude Juncker spune însă că își dorește de luna viitoare o suplimentare de personal de 200 de graniceri și 50 de vehicule la granița externă a Bulgariei.

Șeful Comisiei Europene a spus că din luna noiembrie Comisia va propune implementarea unui Sistem European de Informații despre Călătorii din spațiul comunitar.  Jean Claude Juncker spune că este vorba despre un sistem automatizat prin care se va decide cine are acces pe teritoriul european. Acesta va fi creat datorită numeroaselor cazuri în care, deși existau date, acestea ajungeau prea târziu la autoritățile care ar fi putut interveni pentru a evita incidente nedorite.

Jean Claude Juncker mai spune că Agenţia europeană pentru cooperare în domeniul poliţiei EUROPOL, va fi mai bine susținută urmând să primească acces la baze de date și alte resurse.

5 G până în 2025 și acces wi-fi liber în toată UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat în același discurs că instituţia pe care o conduce va propune implementarea unei reţele 5G până în 2025 şi internet wireless în fiecare oraş şi regiune europeană până în 2020.

Conectivitatea trebuie să funcţioneze în avantajul tuturor. Comisia propune o reţea 5G global implementată în Europa până în 2025. Vor mai putea fi create alte 2 milioane de locuri de muncă în UE. Toţi vor beneficia de conectivitate ceea ce înseamnă că nu contează unde locuieşti şi cât câştigi. Propunem astăzi ca fiecare oraş, fiecare regiune europeană să aibă acces fără fir la internet până în 2020”, a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene a mai precizat că tehnologia digitală şi comunicaţiile digitale ”există în fiecare segment al vieţii”, motiv pentru care oamenii au nevoie de internet de mare viteză.

În acest sens, Comisia propune o reformă a piețelor de telecomunicații din Uniunea Europeană pentru atragerea de noi investiții în noi rețele și servicii, situație ce va crea aproximativ 1,3 milioane de noi locuri de muncă în următorii 10 ani.

Brexit

Mesaj tranșant și pe această temă din partea președintelui Comisiei Europene Jean Claude Junker, care a declarat fără menajamente: "Am fi fericiți dacă cererea privind Brexit va fi făcută cât mai curând pentru a face pașii necesari, în așa fel încât relațiile cu Marea Britanie să poată lua o nouă formă". Junker a mai spus că UE respectă și regretă decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, dar a precizat că blocul comunitar nu este în pericol din cauza Brexitului.