Cătălin Ivan: Ideea apărării comune europene nu este rea, dar efortul ar fi imens

România nu trebuie să susţină orice proiect european, fără să aibă o viziune proprie. Ideea unei structuri de apărare europeană nu este rea, dar nici nu va fi mai mult decât atât în următorii cinci-şase ani, pentru că nu sunt bani, iar efortul ar fi imens. Declaraţiile îi aparţin eurodeputatului PSD Cătălin Ivan, care comentează la RFI ideea vehiculată în ultima perioadă, la care s-a referit marţi la Bucureşti şi preşedintele Franţei.

Cătălin Ivan spune că ideea unei structuri de apărare a UE "are şi părţile sale bune, dar e o temă nouă, un proiect nou apărut acum şi pus mai accentuat pe agenda Uniunii Europene după Brexit, ca o încercare de relansare a proiectului european, evident şi să răspundă provocărilor care sunt în acest moment şi dificultăţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană".

Europarlamentarul se întreabă de unde ar putea veni banii pentru un asemenea proiect: "De când cu criza refugiaţilor, am descoperit şi noi şi a descoperit şi Bruxellesul că nu avem graniţele asigurate, că nu există o cooperare între statele din UE şi cele cu care se învecinează, pentru a proteja mai bine graniţele (...). A fost prinsă Europa pe picior greşit (...). Să ai o armată proprie înseamnă investiţii de miliarde de euro. Ca fost membru în Comisia de Buget, nu văd de unde ar putea să vină aceşti bani".

Ar trebui România să susţină acest proiect de apărare europeană? "Este deocamdată o idee. Depinde în ce formă. Eu cred că România nu trebuie să susţină orice proiect venit de la Bruxelles, în absolut orice formă, fără să aibă o contribuţie proprie şi fără să aibă o viziune proprie. Ca idee nu este o idee rea, dar nici nu-i mai mult decât atât în acest moment şi nici nu va fi în următorii cinci-şase ani, pentru că nu sunt bani, nu sunt alocări bugetare pentru aşa ceva, iar efortul ar fi imens", spune Cătălin Ivan.