Hollande: Împreună cu România punem bazele unei apărări comune (ştire actualizată)

hollande_impreuna_romania_punem_bazele_aparari_comune.jpg

François Hollande, primit de Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
François Hollande, primit de Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Franţei, François Hollande, a declarat marţi la Palatul Cotroceni că la summit-ul UE 27 de la Bratislava trebuie găsite soluţii pentru securitatea frontierelor. El spune că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre aspectele de securitate.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi într-o conferinţă de presă cu preşedintele francez, François Hollande, că este convins că uzina Airbus Helicopters de la Braşov-Ghimbav va avea acelaşi succes ca proiectul Dacia-Renault. La rândul său, preşedintele Hollande a spus: "Dorim să arătăm că împreună, Franţa şi România au voinţa de a coopera în ceea ce priveşte apărarea (…). Dorim ca ţările noastre să aibă schimburi regulate, să aibă o analiză comună şi să aibă politici comune, pentru că obiectivul nostru este să avem o industrie europeană a apărării. Franţa, de mai bine de 20 de ani, acum, a înţeles că România dorește să se dezvolte, România dorește să se deschidă, România doreşte să se integreze în Uniunea Europeană, iar Franţa a însoţit-o pe acest drum".

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele francez a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre "chestiunea romilor" şi că s-au găsit soluţii pentru controlarea deplasării populaţiilor, precizând că trebuie evitată folosirea acestui subiect "în slujba xenofobiei".

 

ACTUALIZARE 1: François Hollande a declarat la Măgurele că laserul ce urmează a fi instalat înseamnă colaborare pentru cercetătorii români și francezi pe o perioada lungă de timp, menționând că Franţa şi România "pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume".

 

Cele mai multe ţări europene fac parte din NATO, însă este necesară şi o capacitate proprie de apărare, o industrie de apărare şi mijloacele care îi permit să acţioneze, a declarat preşedintele francez, la Bucureşti.

"Ţările europene fac parte majoritatea din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunile NATO, să ne asumăm rolul fiecare, însă în cadrul acestei alianţe şi Europa trebuie să se organizeze, nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare, Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care îi permit să acţioneze", a afirmat François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele român, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

François Hollande afirmă că principiile Schengen şi protecţia frontierelor trebuie să ducă la protecţia femeilor şi bărbaţilor din interiorul acestor frontiere.

Preşedintele Franţei spune că la Bratislava trebuie găsite soluţii pentru protecţia acestora şi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre apărarea europeană.

François Hollande mai declară că "împreună cu România punem bazele unei apărări comune".

De partea sa, la solicitarea jurnaliştilor, preşedintele Klaus Iohannis a spus că "România este sprijinită de Franţa" în dosarul Schengen: "Am discutat această chestiune cu preşedintele Hollande şi acest demers se înscrie într-un demers sustenabil în cadrul UE".

Şeful statului român afirmă pe de altă parte că Bucureştiul va participa substanţial şi activ la dezbaterile de la Bratislava, pentru găsirea de soluţii care să ducă la recâştigarea încrederii cetăţenilor în UE, iar România şi Franţa au abordări comune.

Klaus Iohannis mai spune că vizita de stat a preşedintelui Franţei este o "puternică reconfirmare" a relaţiei bilaterale şi că la finalul discuţiilor se poate vorbi despre "un parteneriat strategic aprofundat", "excepţional", cu rezultate tangibile, prin proiecte precum Laserul de la Măgurele.