Juncker vrea clarificări despre poziția lui Barroso la Goldman Sachs

barroso_juncker.jpg

José Manuale Barroso si Jean-Claude Juncker
José Manuale Barroso si Jean-Claude Juncker
Image source: 
@Reuters

Într-un gest fără precedent, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a cerut luni 12 septembrie deschiderea unei anchete privind pozitia pe care predecesorul său o are la Goldman Sachs. José Manuel Barroso a informat Bruxelles în vară despre noua sa capacitate. O problemă de etică s-ar putea ivi aici din cauza implicării băncii Goldman Sachs în criza greacă

José Manuel Barroso a acceptat să lucreze pentru banca americană Goldman Sachs la mai bine de 18 luni după ce a părăsit funcția de președinte al Comisiei Europene.

Legal, el avea deja dreptul să accepte ce poziție dorea fără ca măcar să mai informeze Comisia.

El a făcut-o totuși printr-un telefon dat lui Jean-Claude Juncker în luna iulie.

Goldman Sachs este văzută însă ca banca care a jucat rolul decisiv în criza greacă și a întregii zone euro. Se pune deci întrebarea dacă un fost președinte al Comisiei Europene care acceptă o poziție la Goldman Sachs nu încalcă de fapt o lege nescrisă. Altfel spus, nu este o problemă legală, ci una morală.

Dacă acesta este cazul, Barroso și-ar putea pierde pensia de fost președinte al Comisiei Europene ca și toate titlurile onorifice dobândite în cei zece ani de carieră la Bruxelles.

Barroso va fi consilier al băncii privind dosarul Brexit. Juncker vrea să afle dacă exstă aici vreo încălcare a legilor europene.

În paralel, o comisie de anchetă formată din trei experți independenți anchetează și ea acest caz din punct de vedere etic.

Legile UE stipulează că un fost înalt funcționar al Comisiei Europene trebuie să se comporte mai apoi "integru și discret". Aici nu există limită de timp, cum este cazul din punct de vedere legal când orice nouă poziție trebuie notificată în primele 18 luni după părăsirea Comisiei.

Unui fost președinte al Instituției i se va cere să fie deci integru și discret toată viața.

Juncker precizează acum că, dată fiind afacerea cu Goldman Sachs, Barroso nu va mai putea fi primit în vizită la Comisie ca un fost președinte (protocol și onoruri de rigoare, intrare VIP), ci va intra pe ușa obișnuită, ca orice cetățean de rând.

Situația este fără precedent întrucât niciun alt fost președinte al Comisiei Europene nu a mai acceptat apoi o astfel de poziție, majoritatea revenind în politica națională. Acesta a fost cazul lui Romano Prodi. Alții, ca Jacques Delors, s-au mulțumit cu poziții de experți și s-au retras din activitatea politică. 

O petiție a declansat totul

Demersul lui Juncker, care la început a încercat să minimalizeze situația, vine în urma unei scrisori primite de la mediatorul european Emily O'Reilly.

Aceasta i-a atras atenția lui Juncker că gestul lui Barroso de a accepta să-i sfătuiască pe clienții lui Goldman Sachs ca și pe directorii săi privind Brexit a atras atenția comunității internaționale.

Iar Emily O'Reilly însăși a scris scrisoarea după ce funcționarii europeni i-au adresat o petiție cerînd ca Instituțiile UE să ia "măsuri exemplare" față de José Manuel Barroso.

Gestul în sine al lui Barroso poate fi văzut ca o sfidare față de momentele grele prin care trec Grecia și zona euro de câțiva ani, dar poate pune și o problemă de moment.

În noua sa capacitate, Barroso constituie o concurență neloaială pentru europeni și mai ales pentru fostul său coleg Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit.