Un secol de la Marele Război. Episodul 8:Toamnă însângerată

13_boyt_pri_tutrakan.jpg

Asalt al soldaţilor bulgari în bătălia pentru Turtucaia
Image source: 
tutrakanmuseum.com

Toamna anului 1916 va fi tragică pentru România; din promisiunile aliaţilor, puţine au fost respectate la timp: în vreme ce Armata română ataca în nord, spre Austro-Ungaria, aliaţii ar fi trebuit să ne apere la sud de bulgari, doar că bulgarii s-au mişcat mai repede şi au blocat armata franco-britanică de la Salonic. După care au atacat România, foarte slab apărată pe Dunăre, şi care, mai ales, nu se aştepta.

Aliaţii promiseseră şi trimiterea de armament. Transporturile plecate din Franţa prin ţările nordice – căci pe continent era imposibil – au fost blocate în Rusia până la începutul lui 1917.

Istoricul Neagu Djuvara explică:Unităţile române care au pătruns în Transilvania au fost primite cu entuziasm şi în 3 zile 12 divizii româneşti trecuseră Carpaţii prin sud şi est. Armata austro-ungară a avut la început o reacţie destul de slabă. Ajutoarele au fost însă trimise de urgenţă, vă reamintesc că germanii au basculat 40 de divizii pe frontul românesc, astfel că primele bătălii importante s-au dat în jurul Sibiului. Erich von Falkenheim, ofiţer cu multă experienţă, va fi numit comandant al armatei austro-germane în Transilvania şi va depune un efort susţinut să pedepsească « trădarea » românilor. Vom vedea cu alt prilej cât de cruntă a fost această pedeapsă care s-a exercitat în special împotriva prizonierilor de război.

În sud fusese numit şef un alt ofiţer german valoros, von Meckensen. După cum am amintit deja, prima înfrângere dureroasă va avea loc în sud, la Turtucaia, în extremitatea vestică a Cadrilaterului.

Aici, pe malul sudic al Dunării dar fără pod pentru a traversa în urgenţă, românii plasaseră câteva unităţi cu un singur scop defensiv. Garnizoanele au fost atacate cu o violenţă greu de descris, de către trupele bulgare şi germane ale lui Meckensen.

După 5 zile de rezistenţă eroică, românii au fost striviţi : 28 000 de prizonieri, 6000 de morţi şi răniţi…Contraofensiva generalului Averescu, pornită cu sorţi de izbândă, a trebuit oprită pentru a face faţă frontului nordic, în Transilvania.

Românii s-au bătut eroic, timp de câteva săptămâni, în Carpaţi. Dacă vă uitaţi de-a lungul drumurilor care străbat trecătorile, veţi vedea, din loc în loc, monumente închinate celor care şi-au lăsat viaţa aici. Opriţi-vă, dacă nu sunteţi prea grăbiţi, poate că unul din numele înscrise pe monument e al familiei voastre…