Ministrul francez al economiei a demisionat

macron.jpg

Emmanuel Macron
Image source: 
AFP

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a demisionat. Locul său va fi luat astăzi de Michel Sapin, care își va păstra în continuare şi portofoliul de la Finanţe. Macron susţine că a ales ‘să fie liber şi responsabil’ și că vrea să se dedice mişcării sale politice intitulate ‘En Marche!’.

După ce a salutat echipa cu care a lucrat în ultimii doi ani în ministerul Economiei, Emmanuel Macron s-a declarat mândru că a reuşit să aducă schimbări majore în viaţa francezilor şi că a mişcat puţin lucrurile în plan extern, dar recunoaşte că nu a reuşit peste tot : ‘unele societaţi au cunoscut falimentul iar angajaţii şomajul’.

Emmanuel Macron taie astfel cordonul ombilical cu François Hollande, nu înainte de a-i mulţumi preşedintelui pentru încredere.

2012 este anul în care cariera sa politică a început cu adevărat. După victoria lui François Hollande, tânărul Macron este numit secretar general adjunct la Palatul Élysée, însărcinat cu chestiuni economice şi financiare.

Rămâne în funcţie până în iulie 2014 iar o lună mai târziu este numit ministru al Economiei.

Ïn 2004 era inspector de finanţe iar în 2008 bancher. În 2012 dirijează una dintre cele mai importante negocieri ale anului : achiziţionarea de către gigantul Nestlé a unei ramuri Pfizer, contra sumei de 9 miliarde de euro. Tranzacţia l-a făcut milionar pe Macron.

Până în mai 2012 când a ajuns la Palatul Elysée, Macron a declarat că a câştigat 2 milioane de euro.

Acum, presa franceză comentează că Emmanuel Macron este mai mult decât niciodată ‘în mişcare’.

‘En marche !’ este numele formaţiunii pe care o conduce de câteva luni şi pe care spune acum că vrea să se axeze.

Aseară el a precizat că doreşte construirea unui proiect care va servi interesului general.

Fidel susţinător al lui Emmanuel Macron, primarul din Lyon, Gérard Collomb şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter unde a scris : ’In sfârşit Emmanuel Macron şi-a regăsit libertatea. A sosit momentul să meargă la întâlnirea cu francezii’.

Cel care i-a fost un simplu consilier preşedintelui, Macron a profitat acum de izolarea premierului Manuel Valls, criticat chiar de colegii de guvernare pentru poziţia luată în scandalul ‘burkini’ – costumul de baie purtat de femeile musulmane şi pe care mai mulţi oficiali francezi au dorit să îl interzică pe plajele Franţei, dar și de scăderea acestuia în sondaje.

Presa franceză a aşteptat imediat după demisie un discurs privitor la înscrierea în cursa pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar Emmanuel Macron nu a precizat decât că vrea să prezinte un ‘diagnostic de ţară’ şi ”un plan de acţiune” la sfârșitul lunii septembrie. Plecarea ambiţiosului ministru al Economiei va pune sfârşit tensiunilor existente între premierul Manuel Valls şi preşedintele François Hollande, comentează Le Figaro, în timp ce Les Échos afirmă că pentru moment nici nu se pune problema ca Macron să îşi anunţe oficial candidatura.