Brexit: Comisie transpartinică pentru analizarea statutului lucrătorilor europeni

brexit.png

Image source: 
en.wikipedia.org

Drepturile cetățenilor Uniunii Europeane aflați în Marea Britanie  și statutul legal de care aceștia vor beneficia după Brexit vor fi analizate de o comisie transpartinică, relatează BBC. Raportul Comisiei, ce urmează a fi gata la toamnă, ar urma să răspundă numeroaselor întrebări pe care lucrătorii europeni din Regat le au, inclusiv celor legate de ședere sau de drepturile în materie de asistență socială și medicală.

 

Cetățenii europeni de pe teritoriul Marii Britanii au rămas suspendați în aer după votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, afirmă parlamentarul laburist Gisela Stuart, una din figurile marcante care au făcut campanie în favoarea Brexitului. Ea va coordona proiectulde cercetare care ar urma să răspundă întrebărilor practice și temerilor pe care rezultatul referendumului le-a creat în rândul cetățenilor din spațiul comunitar care locuiesc în Regat.

"Există un acord larg, în rândul opiniei publice, politicienilor și oamenilor de afaceri, privind faptul că cetățenii UE sunt bineveniți aici și că guvernul ar trebui să spună clar că pot rămâne" - spune Gisela Stuart, referindu-se la cele peste 3 milioane de persoane din spațiul comunitar aflate în prezent în Marea Britanie.

Comisia, din care fac parte inclusiv fostul vicepreședinte UKIP sau deputați conservatori,  ar urma așadar să stabilească, printre altele,  statutul legal, condițiile de eligibilitate și drepturile în materie de asistență medicală și socială.

Sunt dezbateri aprinse și complexe pe marginea subiectului, mai ales în contextul în care se anunță negocieri dure între Londra și Bruxelles. Unii membri ai guvernului susțin că trebuie acordate drepturi depline cetățenilor Uniunii Europene numai dacă și cetățenii britanici aflați peste hotare primesc același tratament.