Haos în UKIP la alegerea succesorului lui Nigel Farage ca lider

woolfe_farage.jpg

Steven Woolfe și Nigel Farage
Steven Woolfe (stânga) era favorit la succesiunea lui Nigel Farage, dar a fost declarat ineligibil
Image source: 
www.metro.co.uk

Favoritul la succesiunea lui Nigel Farage la conducerea Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Stephen Woolfe, a fost declarat ineligibil de organismul care se ocupă de organizarea alegerilor în partid. Woolfe care este deputat european și-a depus canidatura după termenul limită și scoaterea lui din cursă a aruncat partidul anti-european în derută. 

Woolfe și-a depus candidatura cu 17 minute după expirarea termenului limită și a spus că a întâlnit dificultăți de natură tehnică pe internet, declarându-se dezamăgit de decizia comitetului național executiv (NEC) al UKIP, dar a spus că alegerea trebuie să continue fără el. 

După votul din NEC, trei membri ai conducerii au demisionat în semn de protest, iar multi-milionarul Aaron Banks, care-l susținea pe Woolfe, a spus că UKIP s-ar putea să fie terminat ca partid și a spus că se gândește la înființarea unui nou partid eurosceptic. 

Înființat acum 23 de ani cu scopul de a milita pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, UKIP a cunoscut cel mai mare succes sub conducerea lui Farage, care a fost lider între 2006 - 2009 și din 2010 până pe 4 iulie anul acesta, când s-a retras la mai puțin de două săptămâni după triumful din referendumul din 23 iunie când 52% din electorat a votat în favoarea ieșirii din UE. 

Farage a jucat un rol important în campania electorală pentru referendum, chiar dacă nu unul principal, fiind cunoscut de mulți ani pentru atitudinea sa anti-imigrație, criticile sale la adresa migrației românilor și bulgarilor figurând la loc de frunte în 2014 când UKIP a ocupat primul oc în alegerile pentru Parlamentul European, obținând 27% din voturi, cel mai bun rezultat din istoria sa. 

El a declarat upă referendum că și-a îndeplinit țelul și că-și va concentra de acum eforturile în direcția convingerii electoratelor din alte state europene să urmeze exemplul britanic. 

Retragerea lui Farage, o figură extrem de controversată dar extrem de charismatică, a dus la o gâlceavă în partid, înaintea lui Woolfe fiind oprită să candideze și vice-președinta UKIP, Suzanne Evans, iar lista canidaților rămași în cursă este destul de puțin atrăgătoare.

Revenirea lui Farage?

La succesiunea lui Farage candidează trei femei și trei bărbați, trei sunt eurodeputați, o consilieră locală și doi activiști, care mai de care mai anonim. 

Ziarul Times din Londra titra recent "Nimeni nu-l poate înlocui pe Farage în fruntea UKIP și un nimeni îl va înocui"

Ar mai fi și o altă variantă: ca Farage să revină asupra deciziei sale la cererea membrilor partdului. La urma urmei el a mai demisionat de două ori din fruntea partidului, în 2009 pentru a reveni în 2010 și anul trecut după alegerile parlamentare când UKIP a obținut un singur deputat în alegerile parlamentare, disputate ce-i drept prin scrutin majoritar uninominal (spre deosebire de europarlamentare care se desfășoară prin scrutin proporțional de listă), pentru a reveni asupra deciziei după mai puțin de o săptămână. 

Momentul politic ar fi unul prielnic pentru UKIP, care, chiar dacă Marea Britanie va ieși din UE, țintește acum la electoratul Partidului Laburist din opoziție, în special din nordul Angliei, în zonele mai defavorizate care au votat masiv în favoarea părăsirii UE.

Se pare însă că destinele UKIP și al lui Farage sunt într-atât de legate unul de celălalt încât retragerea liderului riscă să pună în pericol chiar supraviețuirea partidului.

906

Facebook comments