Erdogan pentru France24: Puciștii ar fi mărturisit că au primit ordine de la Fethullah Gülen

erdo2.png

Image source: 
France24

Într-un interviu acordat în exclusivitate postului francez de televiziune France24 la Palatul prezidențial din Ankara, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat determinarea de a ”curăța țara de secta asasinilor” lui Fethullah Gülen, imamul exilat în Statele Unite, pe care îl consideră creierul loviturii de stat recent eșuate și susține că există dovezi în acest sens.

Știm cine se ascunde în spatele acestei lovituri de stat. Toți vor fi judecați iar diferitele instanțe judiciare vor stabili că Fethullah Gülen este conducătorul acestei organizații”, a spus Erdogan.”Au început să mărturisească și au spus de unde primeau instrucțiuni: de la Gülen. Spun asta acum pentru prima dată, pentru France24:  în timp ce Șeful de Stat Major era ținut ostatic, unul dintre răpitori i-a propus să vorbească la telefon cu liderul său, Fethullah Gülen”, a adăugat el.

 

”Eradicarea virusului”

În ce privește cererea de extrădare a fostului său mentor, Erdogan a reproșat Statelor Unite că insistă să ceară ”probe și documente” care să dovedească responsabilitatea lui Gülen.

Vom aduce aceste dovezi foarte repede. De azi în zece zile, în urma procedurilor judiciare și a primelor mărturisiri, vom trimite documentele solicitate”, a spus el, reamintind că Turcia a răspuns întotdeauna favorabil cererilor de extrădare a ”criminalilor și teroriștilor” formulate de SUA, fără ca Washingtonul să înainteze părții turce vreo probă.

Totodată președintele turc a precizat că epurările, în plină desfășurare în toată țara, vor continua până la ”eradicarea totală a virusului” și i-a acuzat pe susținătorii lui Gülen că s-au infiltrat, asemeni  ”unei metastaze canceroase”, în ”aproape toate” ministerele, în forțele armate și în instituțiile de stat.

Vorbim deci despre curățarea acestor structuri murdare, a acestei structuri teroriste care s-a format la nivelul instituțiilor, iar prețul plătit va fi greu”, a avertizat președintele Erdogan. El a precizat că instaurarea stării de urgență va permite guvernului să ia ”multe măsuri pentru rezolvarea acestei probleme”.

 

 

Neavând nicio certitudine cu privire la extrădarea lui Fethullah Gülen, autoritățile turce au arestat un nepot al predicatorului exilat, a anunțat sâmbătă agenția publică de presă din Turcia, Anatolia. Reținut undeva în nord-estul țării, Muhammed Sait Gülen urma să fie dus la Ankara pentru a fi audiat și ar putea fi cercetat pentru participare la activități teroriste, precizează agenția turcă. Este vorba despre prima arestare a unui membru al familiei Gülen de la eșuarea loviturii de stat.

 

Erdogan critică ”prejudecățile” europenilor față de Turcia

Recep Tayyip Erdogan refuză să condamne violențele care au dus la linșarea mai multor soldați puciști de către mulțime la câteva ore după tentativa de lovitură de stat, acte care au fost filmate și care au făcut deja înconjurul lumii. ”Este vorba despre o întâlnire față în față între acești teroriști deghizați în haine militare, acești membri ai organizației teroriste înarmate a lui Gülen și cetățenii mei”, declamă Erdogan. ”Nu e posibil să ataci cu tancurile niște civili care nu aveau în mână decât steagul Turciei sau uneori un simplu băț. Cum am putea face astfel de comparații?!”, a adăugat el

În privința criticilor legate de politica sa de epurare a celor considerați implicați în lovitura de stat și a îngrijorărilor exprimate la nivelul Uniunii Europene în legătură cu posibile abuzuri ale autorităților în timpul stării de urgență, care a fost decretată la data de 21 iulie pentru 3 luni, implicit cu referire la reinstaurarea pedepsei cu moartea, președintele turc a fost foarte ferm: ”Criticile occidentale nu mă interesează, nu le ascult. Niciuna dintre aceste țări nu a trecut prin ce am trecut noi, nu s-au confruntat cu o tentativă de puci care să vizeze distrugerea unui stat”.

Și a continuat: ”Vreau să pun următoarea întrebare responsabililor europeni: Susțineți lovitura de stat, sau susțineți democrația? Când începi să aduci critici, trebuie mai întâi să faci o evaluare serioasă. Care sunt sursele lor, pe ce informații se bazează atunci când lansează critici eronate? Înseamnă că nu se bazează decât pe prejudecăți”.

Recep Tayyip Erdogan este primul președinte al Turciei ales în urma unui sufragiu universal direct, la 10 august 2014, când a obținut 52% din voturile exprimate. Imediat după preluarea mandatului de peședinte, Erdogan l-a numit pe Ahmet Davutoglu la conducerea AKP, partidul la putere și, implicit, în postul de prim ministru al țării. Mai multe evenimente violente, inclusiv atentate teroriste, au zguduit țara în timpul mandatului lui Erdogan, dintre care rfi.fr amintește:

 

7 octombrie 2014 - manifestații ale kurzilor care acuză pasivitatea Ankarei față de ocuparea de către Statul Islamic a orașului sirian Kobané, situat la câțiva kilometri de frontiera cu Turcia, eveniment în cursul căruia 14 persoane și-au pierdut viața

10 octombrie 2014 - 31 de persoane își pierd viața în timpul manifestațiilor care cer intervenția armatei turce în Siria, împotriva jihadiștilor din Statul Islamic. Două zile mai târziu autoritățile turce acordă Statelor Unite permisiunea de a folosi mai multe baze aeriene și mai ales baza aeriană de la Incirlik, din Sudul țării, pentru a lansa lovituri aeriene împotriva Statului Islamic.

31 martie 2015 - doi militanți ai partidului de extremă stângă DHKP-C care răpiseră un procuror la Palatul de Justiție din Istanbul sunt uciși de forțele de poliție. Ostaticul, procurorul Mehmet Selim Kiraz, care ancheta moartea unui adolescent de 15 ani, grav rănit la cap în timpul unei manifestații anti-guvernamentale și care a murit după ce a stat 9 luni în comă, este și el ucis în timpul intervenției.

20 iulie 2015 - cel puțin 31 de oameni își pierd viața în atentatul sinuciagaș de la Suruç (sudul țării, la frontiera cu Siria), atribuit de guvernul turc Statului Islamic.

10 octombrie 2015: un dublu atentat sinucigaș al Statului Islamic în timpul unei manifestații pentru pace la gara din Ankara, provoacă moartea a 102 de oameni și rănirea altor 500.

24 noiembrie 2015 - un avion militar rus este doborât la frontiera Turciei cu Siria. Ankara susține că aparatul ar fi violat spațiul aerian al Turciei. Președintele Putin aprobă o serie de sancțiuni economice împotriva Turciei. Viceministrul rus al apărării Anatoly Antonov face publice mai multe imagini luate prin satelit care dovedesc traficul ilegal cu petrol dintre Turcia și Siria

12 ianuarie 2016 - cel puțin 10 persoane (dintre care opt germani) își pierd viața și alte 15 sunt rănite într-un atentat din centrul turistic al Istanbulului

15 ianuarie 2016 - 21 de profesori universitari sunt puși sub supreveghere, sub acuzația de ”propagandă teroristă”. Motivul: profesorii semnaseră o petiție prin care cereau oprirea operațiunilor militare împotriva rebeliunii kurde. Justiția începe cercetările împotriva președintelui principalului partid de opoziție, Kemal Kiliçdaroglu, pentru ”insulte” împotriva lui Erdogan, pe care îl numise ”dictator murdar”.

17 februarie 2016 - cel puțin 28 de persoane sunt ucise și alte 60 rănite într-un atentat cu mașină capcană la Ankara. Premierul Ahmet Davutoglu acuză milițiile kurde pentru atentat

26 februarie 2016: doi junaliști turci, Can Dündar și Erdem Gül sunte eliberați printr-o decizie a Curții Constituționale, după ce executaseră 3 luni de închisoare pentru un articol în care afirmau că Turcia livrează arme rebelilor islamiști din Siria

4 martie 2016 - poliția turcă investighează mai multe filiale locale ale cotidianului Zaman, ostil președintelui Erdogan. A doua zi o manifestație de susținere din fața sediului ziarului este reprimată violent de poliție.

1 aprilie 2016 - intră în vigoare Acordul UE-Turcia privind fluxurile de migranți

5 mai 2016 - premierul Davutoglu demisionează din funcție, o decizie care consolidează poziția de forță a lui Erdogan