Renate Weber: UE este paralizată în raport cu Turcia

renate_weber_ue_paralizata_raport_turcia.jpg

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Presiunea internaţională asupra Turciei este foarte slabă, iar Uniunea Europeană nu îndrăzneşte să spună mai nimic la adresa Ankarei. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Renate Weber (grupul ALDE).

Renate Weber observă că "o anume presiune internaţională la un moment dat se va manifesta. Astăzi, după cum vedem, ea este foarte slabă, dar ea se va manifesta, pentru că tot mai mult şi mai mult apar inclusiv rapoarte cu privire la ceea ce se întâmplă în locurile de detenţie în care sunt toţi aceşti oameni".

Europarlamentarul crede că UE a greşit în relaţia cu Turcia: "În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, în opinia mea, oricum Uniunea a greşit de-a lungul timpului în relaţia cu Turcia. Cel mai mult mi se pare mie că a greşit exact în ultima vreme, când practic a dat mână liberă Turciei să gestioneze criza refugiaţilor şi să se transforme într-un soi de prim filtru, înainte ca aceştia să vină spre Europa, promiţând inclusiv sume uriaşe de bani. Astăzi, mie mi se pare cumva că Uniunea Europeană este ca şi paralizată în raport cu ceea ce se întâmplă în Turcia, nu îndrăzneşte să spună mai nimic, pentru că ştie că depinde foarte mult de deciziile pe care le poate lua în orice clipă preşedintele Erdogan. Din punctul ăsta de vedere, cred că Uniunea Europeană cumva s-a dat legată şi nu îndrăzneşte în acest moment să spună mai nimic".

 
Renate Weber, despre situaţia din Turcia