Partidul lui Băsescu fuzionează cu UNPR ca să ofere « alternativa » la PNL şi PSD

Uniunea Națională pentru Progresul României va fuziona cu Partidul Mişcarea Populară, a anunțat, marți, liderul PMP, Traian Băsescu.

UNPR fuzionează cu PMP, partidul condus de fostul preşedinte Traian Băsescu. Votul pentru fuziune, rezultat a două săptămâni de negocieri,  a fost dat în unanimitate în ambele partide. Noul partid se va numi Partidul Mișcarea Populară.

Întrebat dacă sediul central va fi în curtea PSD, Băsescu a replicat râzând: ''Deocamdată e aici. Dar s-ar putea să facem o școală politică de vară acolo''. Oricum, acesta spune că membrii UNPR cu afinităţi social democrate au plecat deja din partid. ”Sunt destui parlamentari din UNPR care au plecat la PSD, nu ne deranjează pentru că opțiunea noastră este să facem o fuziune cu un partid în care cea mai mare parte a parlamentarilor nu au opțiune pentru PSD. Va fi o fuziune, miercuri, săptămâna viitoare vom avea, ambele partide, congresele de fuziune”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a promis că va fi o distribuție echilibrată a puterii în teritoriu. ''Analiza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde Partidul Mișcarea Populară este puternic, sunt slăbiciuni mai mari la UNPR, și unde Partidul Mișcarea Populară este slab, a avut rezultate slabe la alegeri, este mai puternic UNPR. Avem o soluție echilibrată de 50% – 50%'', a detaliat Băsescu. El a mai precizat că PMP-ul actual are doi prim-vicepreședinți, la care se vor adauga alți doi pe care îi va desemna UNPR până miercuri și a insistat pe relația veche și foarte bună pe care o are cu Valeriu Steriu, fost șef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. La rândul său, Steriu a prezent fuziunea drept o șansă pentru cei care vor să voteze altceva decât PNL sau PSD.

Prima reacţie de la un partid a venit de la PNL care susţine că fuziunea PMP-UNPR reprezintă "oficializarea unui mariaj neformalizat care durează de ani de zile între Traian Băsescu și Gabriel Oprea", afirmând că demersul este un gest disperat de supraviețuire al liderilor celor două partide, potrivit unui comunicat. "Prin această alianță se confirmă faptul că am trecut de la două partide mici la o fuziune al cărui potențial electoral se apropie de marja de eroare. PMP nu face altceva decât să se transforme în <<soluția imorală>> a democrației românești", mai spun liberalii.