Nigel Farage își anunță demisia din funcția de lider al UKIP

nigel-farage.jpg

Nigel Farage
Nigel Farage "și-a luat viața înapoi" după ce "și-a luat țara înapoi"
Image source: 
www.independent.co.uk

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, și-a anunțat demisia din funcția pe care o deținea din 2010, la 10 zile după votul din referendumul prin care electoratul britanic a optat în favoarea părăsirii Uniunii Europene. UKIP a fost înființat în 1993 cu scopul declarat de a milita pentru ieșirea Regatului Unit din UE.

"În timpul referendumului am spus că vreau să-mi iau țara înapoi, acum vreau să-mi iau viața înapoi", a declarat Farage în cursul unei conferințe de presă la Londra.

"Victoria campaniei de părăsire a UE în referendum înseamnă că ambiția mea politică a fost îndeplinită. Am venit din lumea afacerilor în această luptă pentru că am vrut să fim o națiune care se conduce singură, nu să devin un politician de carieră", a spus Farage într-o declarație.

"UKIP este într-o poziție bună și va continua cu sprijinul meu să atragă un vot semnificativ. Deși vom părăsi UE, termenii retragerii nu sunt clari. Dacă guvernul cedează prea mult și cu Partidul Laburist detașat de mulți dintre votanții săi, atunci ne așteaptă vremurile cele mai bune pentru UKIP", a adăugat liderul demisionar.

Farage nu a făcut parte din Vote Leave, campania oficială în favoarea retragerii din UE, fiind ținut la distanță de liderii acesteia, care l-au consderat mult prea radical, chiar extremist.

După referendum, figura numărul unu a acestei campanii, Boris Johnson, a renunțat să mai candideze la funcția de lider al Partidului Conservator, rămasă vacantă după demisia premierului David Cameron, în timp ce aliatul său principal, ministrul justiției Michael Gove, care a intrat în această competiție a avut de suferit de pe urma acuzației că și-a trădat prietenul. 

Viitorul lider al Partidului Conservator urmează să devină și noul prim ministru al Regatului Unit, probabil în luna septembrie sau octombrie.

Discurs anti-imigrație

Farage, în vârstă de 52 de ani, a mai demisionat o dată din funcția de lider al UKIP în mai 2015 după alegerile generale când, deși partidul său a obținut 13% din voturile pe țară, a reușit să aleagă un singur deputat în Camera Comunelor.

În mai 2015 liderul UKIP însuși a eșuat în tentativa de fi ales deputat într-o circumscrupție prin scrutin majoritar uninominal.

El a revenit ulterior asupra deciziei și a jucat un rol important în campania pentru referendumul din 23 iunie când 52% din electorat a votat în favoarea ieșirii din UE. 

Politician abraziv și provocator, Farage a fost adeseori acuzat că incită la xenofobie și ură de rasă prin discursul său anti-imigrație, românii și bulgarii fiind una dintre țintele sale preferate. 

Momentul său de glorie a fost în iunie 2014 când UKIP s-a clasat e primul loc în alegerile pentru Parlamentul European, obținând 27% din voturi și 24 din cei 73 de euro-deputați britanici. 

El este liderul grupului Europa pentru Libertate și Democrație Directă în Parlamentul European unde rostește adeseori discursuri provocatoare, ca cel de după votul din 23 iunie. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
839

Facebook comments