Casa Regală va avea personalitate juridică, va fi finanțată de stat și va primi pentru folosire Palatul Elisabeta

mihai.jpg

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei
Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei

După câteva zile în care Guvernul pe de o parte și PSD și ALDE de cealaltă parte au încercat să își ia fața în ceea ce privește cadrul legal de funcționare a Casei Regale, Executivul Cioloș anunță un proiect de lege în acest sens. Astfel, Casa Regală a României ar urma să aibă personalitate juridică de utlitate publică și va fi finanțată de la bugetul de stat.

Poate cel mai important favor care ar urma să îi fie făcut Casei Regale, conform proiectului de lege citat de Agerpres, este cedarea timp de 99 de ani pentru folosire gratuită, deci cu cheltuielile suportate de la stat, a Palatului Elisabeta.

În acest context, Casa Regală ar urma să aibă la dispoziţie un serviciu administrativ, finanţat tot din bugetul de stat, dar cu posibilitate de atragere de bani şi din surse private, cu 20 de angajaţi.

În plus, Casei Regale îi este acordată personalitate juridică, poziţia de Şef al Casei Regale este recunoscută ca fiind una de demnitate publică, iar şeful Casei va primi în continuare o indemnizaţie lunară similară celei acordate unui fost şef de stat (circa 5.000 de lei), notează news.ro.

Premierul Dacian Cioloș anunța, în urmă cu o săptămână, că rolul şi contribuţia Casei Regale în societatea românească vor fi delimitate "clar şi precis" printr-o propunere legislativă, el precizând că "se bucură" să audă că această iniţiativă ar putea fi susţinută şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.