Daniel Barbu: Nu au fost discuţii despre suspendarea lui Iohannis; Guvernul trebuie să plece, se situează în afara Constituţiei

O moţiune de cenzură se impune în fiecare zi, declară la RFI senatorul ALDE Daniel Barbu. El spune că Executivul se situează în afara Constituţiei. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat flagrant legea fundamentală, precizează parlamentarul.

S-ar impune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului condus de Dacian Cioloş? "În opinia noastră de la ALDE, în fiecare zi se impune o moţiune de cenzură. Noi am votat împotriva Guvernului. Noi nu suntem decât 40 de parlamentari, noi înşine nu putem răsturna acest Guvern printr-o moţiune de cenzură, dar suntem oricând dispuşi să participăm împreună cu alţi membri ai Parlamentului la redactarea unei asemenea moţiuni şi la votarea ei. Este limpede că acest Guvern trebuie să plece, fiecare zi în care se încăpăţânează să rămână e o zi pierdută pentru România, pentru bunăstarea cetăţenilor şi din păcate, e o zi pierdută pentru democraţie. Aţi văzut Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, deci este un Guvern care se situează în afara Constituţiei, este un Guvern care acţionează discreţionar şi ca atare este un Guvern care e o povară pe Constituţia ţării, pe economia ţării, pe democraţie", susţine Daniel Barbu.

Întrebat dacă o suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis ar fi necesară, senatorul ALDE a răspuns: "Nu a încălcat flagrant Constituţia preşedintele Iohannis, deci nu este într-o situaţie ca cea prevăzută pentru o acţiune de suspendare. În acelaşi timp, domnul Klaus Iohannis susţinând acest Guvern, Guvern pe care l-a propus, ca să nu spun că l-a impus, sigur că încurajează derapajele de la Constituţie, ceea ce este extrem de îngrijorător".

Daniel Barbu precizează că nu s-a discutat în ALDE despre suspendarea preşedintelui: "Nu, e vorba de infantilismul doamnei Gorghiu, care spune lucruri, nu ştiu cine i le dă pe hârtie şi le citeşte fără să reflecteze asupra lor. Pot să vă garantez că nu a fost nici un soi de discuţie. De altfel, e interesant, nici doamna Gorghiu n-a vorbit de discuţii, a spus că liderii şi a numit trei se gândesc şi au în vedere, adică doamna Gorghiu ştie ce e în mintea a trei importanţi lideri de la PSD şi ALDE, ştie care e gândul lor, fără ca ei să fi rostit vreodată acest gând şi să-l fi împărtăşit cu alţii. Deci e un fel de clarvăzătoare doamna Gorghiu în această materie, cu alte cuvinte nu trebuie luată în serios în vreun fel".

Daniel Barbu, despre o posibilă moţiune de cenzură şi o eventuală suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis