Trump susține Brexit, Cameron refuză să-i ceară scuze pentru insulte

cameron_trump.png

David Cameron și Donald Trump
David Cameron a spus că Donald Trump are dreptul la respect dar a refuzat să-i ceară scuze pentru insulte recente
Image source: 
www.mirror.co.uk

Virtualul candidat al Partidului Republican în alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump, a declarat că Marea Britanie ar avea mai multe avantaje în afara Uniunii Europene, implicându-se astfel în campania pentru referendumul privind rămânerea în sau părăsirea UE. Premierul britanic David Cameron a spus că Trump merită respect dat a refuzat să-și ceară scuze pentru că în urmă cu câtva timp l-a calificat drept "stupid și diviziv".

"Eu cred că migrația a fost un lucru oribil pentru Europa și multe dintre acestea au fost impuse de UE", a declarat Trump rețelei americane TV Fox News. 

"Aș pune că Regatul Unit e mai avatajat în afara UE, dar eu nu fac o recomandare, e doar sentimentul meu. Cunosc Marea Britanie foarte bine, cunosc țara foarte bine, am multe investiții acolo", a adăugat el "Eu vreau ca ei să facă propria decizie".

Intervenția lui Trump, rămas singur în cursa pentru învestitura Republicană după retragerea contracandidaților săi Ted Cruz și John Kasich, survine la două săptămâni după vizita în Marea Britanie a președintelui Barack Obama care a intervenit direct în campanie spunând că dorește ca Regatul Unit să rămână în UE după referendumul din 23 iunie. 

Partizanii ieșirii din UE au fost furioși de intervenția lui Obama, dar atunci, solicitat să se pronunțe în această chestiune, Trump s-a abținut să  ia o poziție într-un sens sau altul.

Hillary Clinton, care este favorită la învestitura Partidului Democrat în alegerile din noiembrie s-a pronunțat, ca și președintele Obama în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE.  

După rămânerea în cursă singur a lui Trump premierul Cameron a declarat că îl respectă pe Trump pentru parcurgerea dificilei faze a alegerilor primare.

El a refuzat însă să-și ceară scuze pentru că l-a insultat pe Trump atunci când acesta a promis că va suspenda dreptul musulmanilor de a intra în Statele Unite dacă va fi ales în noiembrie, calificând o astfel de măsură drept "stupidă și divizivă".

"Rămân la opinia exprimată când am spus despre musulmani că acea propunere înaintată era greșită, este greșită și va rămâne greșită", a declarat premierul Cameron.

Intervenția lui Trump îi va încânta e eurosceptici, dar în cazul alegerii în noiembrie a candidatului Republican, relația specială dintre Statele Unite și Marea Britanie, considerată ana "specială" în ultimii 75 de ani, ar putea avea de suferit, indiferent dacă Regatul Unit rămâne sau nu în UE.