Politologul Stelian Tănase: Marea problemă la PNL e că sunt două săbii într-o teacă

politologul_stelian_tanase_marea_problema_pnl_doua_sabii_teaca.jpg

Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga

Cătălin Predoiu are şansa a doua la alegerile pentru Primăria Capitalei, spune la RFI politologul Stelian Tănase. El afirmă că singura şansă a candidatului PNL e să coalizeze dreapta în jurul candidaturii sale.

Stelian Tănase consideră că "PDL-ul în acest PNL este un partid separat. Generalul de trupe politice Blaga nu vrea să cedeze, nu vrea să se lase absorbit în acest PNL, cu gândul că nu se va face fuziunea şi aşa cum au intrat, să iasă apoi din PNL, să revină la vechiul lor partid. Acum le face cu ochiul şi Băsescu. Această fuziune ratată a generat marile probleme din PNL şi le va genera până la un Congres real de unificare, cu alegerea unui lider legitim, unul singur, într-un Congres, poate după alegerile locale. Marea problemă e că acolo sunt două săbii într-o teacă, fiecare cu filozofia şi practica lui politică, iar în condiţii de campanie, în condiţiile în care trebuie să desemnezi candidaţi, răfuiala este pe faţă, cuţitele sunt pe masă".

Ce şanse are Cătălin Predoiu în alegerile pentru Primăria Capitalei? "Toate sondajele îl arată cu şansa a doua. Singura lui şansă e să se mişte repede şi să coalizeze dreapta în jurul candidaturii lui. Văd că l-a luat pe Ciucu, mutare bună. Ar trebui să-l neutralizeze şi pe Nicuşor Dan, în sensul de a colabora cu el, să ajungă la un pact politic (...). Ştiu că Nicuşor Dan se ţine băţos şi are propriile lui ambiţii deşarte, că n-are nici o şansă, în cel mai bun caz va lua locul trei. Predoiu are şansa a doua, pentru că e depăşit, din cauza fărâmiţării pe dreapta spectrului politic, de Gabi Firea, deci de PSD", spune politologul.