Stelian Tănase: Dragnea va fi extrem de vulnerabil. Zgonea şi-a jucat prost cărţile

Demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD este o chestiune de timp, el ar prefera să plece după alegerile locale, pe o victorie. Iată ce spune la RFI politologul Stelian Tănase, care comentează condamnarea definitivă a liderului PSD la doi ani de închisoare cu suspendare.

Stelian Tănase estimează că "plecarea domnului Dragnea este o chestiune de timp. Situaţia lui de condamnat definitiv, doi ani cu suspendare, îl face un lider extrem-extrem de vulnerabil, nu-l pune în situaţia unui lider care conduce o campanie, adică a unui general, care îşi aşează trupele pe un câmp de bătălie pentru a câştiga de data asta paşnic, sigur, voturi. PNL-ul care era în defensivă după gafele monumentale făcute cu Marian Munteanu, Orban şi Buşoi şi toată bâlbâiala aia de la vârf, care nu e de azi de ieri la PNL, este încă de acum doi ani, PNL-ul a trecut în ofensivă, pentru că i s-a oferit un cal de bătaie uriaş, o temă foarte bună de campanie, să spui că liderul partidului advers este un penal, un om condamnat prin sentinţă definitivă, aşa ceva este o armă extrem de puternică. Dacă se întâmpla în Anglia sau în Germania, Dragnea îşi dădea demisia imediat, la ieşirea din Tribunal sau a doua zi".

Politologul crede că "e o chestiune de timp, Dragnea va pleca (...). Bănuiesc că el ar prefera să plece după alegerile locale, pe o victorie, când ar putea eventual ca un general învingător să se retragă, dar să-şi amenajeze posteritatea în PSD, să pună pe cine vrea el, să-şi promoveze nişte oameni, să plece cu merite, poate chiar cu o poziţie onorifică în partid. Acum nu i-ar conveni să plece, pentru că ar pleca cu nimic în mână".

Stelian Tănase consideră că Valeriu Zgonea "a jucat prost piesele": "Valeriu Zgonea a fost singurul care i-a spus să se retragă, gândindu-se la partid, dar gândindu-se, evident, ca orice om politic în primul rând la el, pentru că el i-ar succeda lui Dragnea (...). A jucat prost piesele, cărţile, le-a jucat prost Zgonea, are partidul împotriva lui, nu de dragul lui Dragnea, dar fiecare are acolo ceva de păzit, de apărat, fiecare vrea un loc de primar, e şef de filială, vrea să intre pe liste în toamnă".

Cine i-ar putea lua locul lui Dragnea la şefia PSD? "În primul rând, sunt doi novici, care n-au mai trecut pe acolo şi care sunt în spate, Dâncu şi Firea. Ar mai fi o soluţie, Ponta, care vrea să se întoarcă şi pentru că dacă acum vine un alt lider decât Ponta, Ponta nu se va mai întoarce, e clar, el va fi istorie. El tot speră să se întoarcă, dar are nişte probleme nu atât cu partidul, cât cu justiţia şi până nu-şi rezolvă problemele din justiţie, Ponta nu e în cărţi", spune politologul.