Kelemen: Ar fi o greşeală dacă Guvernul ar amâna aplicarea legii privind indemnizaţia pentru mame

Preşedintele Klaus Iohannis a procedat corect promulgând legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. O spune la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor. El crede că ar fi o greşeală dacă Guvernul ar amâna aplicarea legii.

Kelemen Hunor e de părere că preşedintele "a procedat foarte corect şi este o lege corectă. În 2010, când în criza economică majoră, Guvernul de atunci, din care făceam şi eu parte, am făcut o modificare şi atunci noi am susţinut că poate să fie doar temporară această modificare, de a schimba alocaţiile şi ajutorul pentru creşterea copiilor, atunci noi am optat pentru o alternativă, cine doreşte păstrează doi ani, cine nu după un an se întoarce, dar am spus că este doar o măsură temporară şi trebuie să ne întoarcem cât mai repede. Trebuie stimulată creşterea copiilor, trebuie un ajutor pentru familiile tinere. Eu cred că această variantă a legii aprobată şi promulgată este una corectă şi foarte bună, ţinând cont şi de problemele demografice cu care se confruntă România şi ţinând cont de situaţia familiilor tinere".

Preşedintele UDMR consideră că ar fi o greşeală amânarea de către Guvern a aplicării legii indemnizaţiei pentru mame: "Ar fi o greşeală şi nici nu cred că ar fi o soluţie care ar fi acceptată de Parlament. Dacă Guvernul dă o Ordonanţă de Urgenţă, Ordonanţa intră în dezbaterea Parlamentului şi dacă Parlamentul respinge şi dacă a votat pentru această lege, legea a fost promulgată, 100% va respinge o astfel de Ordonanţă, atunci iarăşi vom fi în situaţia de a căuta soluţii. Eu cred că prin rectificarea bugetului şi până atunci prin Hotărâri de Guvern se poate poate asigura până în iulie-august, când se face rectificarea, se pot găsi soluţiile financiare".

Întrebat dacă iniţiatorii legii nu ar fi trebuit să indice şi sursa de finanţare, Kelemen Hunor a răspuns: "Iniţiatorii legii când indică sursa de finanţare atunci n-au ce indica altceva decât bugetul de stat şi mai departe este treaba Guvernului cum va repartiza şi cum va rectifica bugetul".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat legea privind indemnizaţia de creştere a copilului. Documentul a fost criticat de Guvern, pe motiv că nu există surse de finanţare, iar premierul Dacian Cioloş a sugerat că ar putea suspenda aplicarea legii, dacă nu vor fi identificate sursele de finanţare la rectificarea bugetară.

Kelemen Hunor, despre promulgarea legii privind indemnizaţia pentru mame