Teodor Atanasiu: PNL nu se opune adoptării legii cartelelor prepay

O lege a cartelelor prepay nu ar afecta drepturile cetăţenilor, declară la RFI senatorul Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL şi membru al comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI. El precizează însă că nu aceasta este soluţia pentru a preveni atentate pe teritoriul european.

Teodor Atanasiu spune că "Partidul Naţional Liberal nu se opune adoptării unei astfel de legi, ba dimpotrivă, considerăm că cetăţenii României nu vor considera că li se ştirbeşte din drepturi prin adoptarea unei astfel de legi. Dar în acelaşi timp, credem că nu aceasta este soluţia pentru ceea ce se întâmplă în ceea ce priveşte atentatele. Să nu uităm că România face parte din Europa, o Europă în care sunt ţări în care se pot cumpăra cartele prepay şi dacă România adoptă o astfel de lege, deci problema nu se rezolvă. Cred că rezolvarea ar trebui să vină printr-o strategie europeană comună, unică şi nu fiecare ţară cu strategiile sale".

Senatorul PNL aminteşte că "pe această lege a fost o întreagă discuţie publică, a mai fost o dată în Parlament această lege şi cetăţenii nu s-au simţit atunci că li s-a luat din libertăţi individuale sau colective, dimpotrivă, vedeţi că firmele care operează în domeniu, dacă faci un abonament şi nu te duci să-ţi iei o cartelă prepay, oricum îţi iau datele şi nimeni nu s-a simţit că i s-a umblat la libertăţi (...). Va trebui găsit acel echilibru în care cu cedare de libertăţi individuale şi colective să avem o siguranţă mult mai mare".

Premierul Dacian Cioloş afirma recent la Pro TV că în ultima perioadă cartele prepay din România au fost folosite în pregătirea unor atentate în ţări din UE.

Ulterior, SRI a precizat pentru Digi24 că unele cartele sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria şi Irak.