Europarlamentarul Mircea Diaconu la RFI: Mă tem, mă tem, mă tem pentru ce va urma

europarlamentarul_mircea_diaconu_rfi_ma_tem_ma_tem_ma_tem_pentru_ce_va_urma.jpg

Aeroportul Zaventem din Bruxelles (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Aeroportul Zaventem din Bruxelles (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Toată lumea din Bruxelles este speriată, dar oamenii nu trebuie să se ascundă sub paturi, pentru că ar face jocul teroriştilor. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Mircea Diaconu, aflat în Capitala Belgiei.

Mircea Diaconu descrie atmosfera din Bruxelles ca fiind una tensionată şi plină de spaimă: "E o senzaţie de tensiune pe care o dau sirenele Poliţiei, atmosfera şi ce discută oamenii pe stradă şi privirile, spaimele. Acum, nimeni nu ştie ce să facă. Dimineaţă şi-au dus toţi copiii la şcoală, la grădiniţă şi acum toată lumea cu care vorbesc are problema asta, ce facem cu copiii şi aşa mai departe, e un blocaj de tipul ăsta".

"Mă tem că atacând exact în inima Europei, conflictul a sărit altă treaptă, o altă treaptă de alertă europeană, mondială şi mă tem, mă tem, mă tem pentru ce va urma, ca reacţie reciprocă şi de la ei şi de la noi, că ceva trebuie făcut", spune eurodeputatul.

Întrebat dacă-i este teamă să mai meargă pe stradă sau cu metroul la Parlamentul European, Mircea Diaconu a răspuns: "Niciodată, niciodată. Acum sunt în discuţii cu asistenţii mei care-s tineri şi sunt speriaţi, e firesc, toată lumea e speriată. Nu, nu. Mi-am rememorat o clipă, aşa, ce am trăit eu în viaţa mea şi cu Revoluţia şi cu cutremurul şi cu atâtea lucruri îngrozitoare. Nu trebuie să-ţi fie frică de nici un fel, dimpotrivă, trebuie să implici sau să te mişti, că până la urmă ăştia asta vor, ca toată lumea să se blocheze, să se bage sub paturi şi să intre în panică".

"Mă gândesc cu groază că lentoarea cu care decidenţii europeni de vârf, ăia cunoscuţi, trei, patru, se mişcă şi gândesc şi acţionează este cea mai proastă veste pe care o putem pune pe masă", declară el.

"Instituţiile şi Consiliul şi Comisia şi Parlamentul au sisteme de închidere securizate. Acum discutăm de staţia din proximitate, că eu o ştiu perfect, pe acolo am trecut de nu ştiu câte ori şi toţi trecem pe acolo. Parlamentul şi-a luat de curând nişte măsuri puternice, au făcut intrările, sunt nişte sisteme de securitate foarte puternice şi staţia asta-i la 200 de metri de Parlamentul European, poate chiar mai puţin. Dar înăuntru, în instituţie e greu să intre (teroriştii), spre imposibil, cred, aşa cum ştiu eu sistemele de securitate", spune Mircea Diaconu.