Problema refugiaților riscă să destabilizeze Europa

lee.jpg

Lee Hamilton

Problema refugiaților riscă să destabilizeze Europa. O spune, la RFI, Lee Hamilton, figură istorică a scenei politice americane. Declarația survine în contexul negocierilor pe care liderii UE le poartă cu Turcia la Bruxelles în privința migranților.

Criza refugiaților  reprezintă o “provocare imensă”, care trebuie “atacată” din mai multe perspective, soluția însă o reprezintă îmbunătățirea guvernării în Orientul Mijlociu, explică politicianul Lee Hamilton reprezentant al statului Indiana în Congresul de la Washington  vreme de 34 de ani de ani, pînă în 1999 (AUDIO).

“Problema refugiaților în Europa amenință să destabilizeze continentul. Este o provocare imensă pentru UE și pentru multe state din regiune. Trebuie “atacată” din mai multe perspective. Trebuie să facem tot ce putem pentru refugiați: mâncare, îmbrăcăminte și îngrijire medicală, dar trebuie în același timp să încercăm să ne concentrăm asupra opririi fluxului migratoriu pentru ca refugiații să nu mai continuă să vină spre Europa. Aceasta este soluția cea mai importantă pentru această problemă, este foarte necesară și în același timp foarte greu de realizat pentru că, fundamental, este nevoie de o îmbunătățire a guvernării acestor state din Orientul Mijlociu”.

Liderii UE au convenit asupra proiectului unui plan în vederea trimiterii a zeci de mii de migranţi înapoi în Turcia, pe care urmează să-l prezinte vineri premierului turc Ahmet Davutoglu, relatează AP online.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a făcut acest anunţ într-un mesaj postat pe Twitter joi seara, în urma unei reuniuni, la Bruxelles, în cadrul căreia liderii europeni au dat asigurări că proiectul de acord nu va conduce la deportări în masă, după ce şi-au apropiat poziţiile cu privire la ceea ce va primi Turcia în schimbul ajutorului pe care-l oferă.

Preşedintele UE Donald Tusk, care a prezidat reuniunea, şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să prezinte vineri dimineaţa poziţia Europei premierului Davutoglu.

În cazul în care Davutoglu va avea obiecţii, şefii de stat şi de guverne europeni se vor reuni din nou, pentru a-şi revizui poziţia.

În linii mari, planul transferă criza refugiaţilor din Europa în Turcia.

Potrivit proiectului, UE va plăti pentru a trimite înapoi în Turcia noii migranţi care sosesc în Grecia şi care nu se califică să primească azil.

În schimbul fiecărui migrant primit de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian. Toţi refugiaţii sirieni primiţi de Uniune urmează să fie repartzaţi între statele membre UE.

 
Lee Hamilton intervievat de Radu Tudor