Brexit: Referendumul aduce în discuție libertatea de exprimare

carney.jpg

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a fost acuzat de tabăra anti-UE că nu este imparțial
Image source: 
www.politicshome.com

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a fost acuzat de încălcarea statulului său de neutralitate în urma unei afirmații cu privire la rolul benefic al Uniunii Europene asupra economiei britanice. Astfel de acuzații și contra-acuzații s-au întețit în cursul campaniei electorale pentru referendumul din 23 iunie 2016 care va decide dacă Marea Britanie rămâne membră sau părăsește UE.

Guvernatorul Carney a prezentat în fața unui comitet parlamentar concluziile unui raport al Băncii Angliei - banca centrală a Regatului Unit - în care se spune că statutul de membru al UE a amplificat probabil dinamismul economiei britanice. 

Declarațiile guvernatorului i-au iritat pe deputații care sprijină ieșirea Marii Britanii din UE, iar parlamentarul Partidului Conservator, Jacob Rees Mogg, a spus că astfel de comentarii pro-UE sunt speculative și se situează sub demnitatea unei instituții ca Banca Angliei, pe care a acuzat-o de partizanat politic. 

Replica guvernatorului a venit imediat și l-a acuzat pe deputatul Rees-Mogg de "memorie selectivă" spunându-i că el nu s-a consultat cu prim ministrul David Cameron cu privire la ce a declarat despre UE.

Cu o zi înainte, Banca Angliei anunțase măsuri suplimentare de finanțare în cazul unui vot de ieșire din UE pentru susținerea economiei britanice și reducerea instabilității financiare.

Disputa cu privire la imparțialitatea sau nu a Băncii Angliei în campania referenderă nu este singulară când vine vorba de instituții publice.

În aceeași zi în care guvernatorul Carney era acuzat că este pro-UE, unul dintre liderii campaniei anti-UE, primarul Londrei Boris Johnson, a fost nevoit să retragă un email adresat funcționarilor primăriei în care li se cerea să sprijine poziția primarului.

Johnson a spus că a fost vorba de o încurcătură, că nimeni nu este cenzurat și că vederile exprimate în email-ul trimis de șeful său de cabinet nu îi reprezintă poziția. 

Ironia face ca doar cu o zi înaintea acestei "încurcături" Johnson să fi acuzat guvernul că încearcă să le bage pumnul în gură susținătorilor ieșirii Marii Britanii din UE. 

Primarul Londrei se referea în mod specific la suspendarea din funcție a președintelui Camerei Britanice de Comerț, John Longworth, care se exprimase cu titlu personal în favoarea ieșirii din UE.

Între timp, Longworth a demisionat din funcție, dat fiind caracterul non-partizan al instituției pe care o conducea, instituție care însă nu are nicio legătură de subordonare față de guvern.

Campania anti-UE a mai acuzat guvernul că încearcă să restricționeze accesul la documente oficiale miniștrilor care fac campanie în favoarea ieșirii. 

Până acum cinci miniștri plini ai cabinetului condus de premierul Cameron s-au declarat public în favoarea ieșirii din UE. Acești miniștri au dreptul să fei activi în campania anti-UE, dar numai în calitate personală. 

Această dezbatere, care atinge și chestiunea delicată a libertății de exprimare, atunci când vine vorba de persoane care fac parte din instituții publice, a început chiar de când premierul Cameron a anunțat, acum două săptămâni, data referendumului.

Și ea va continua și probabil se va amplifica pe măsura apropierii datei de 23 iunie, dată fiind miza uriașă a acestui scrutin.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ