Regele Mihai se retrage din viaţa publică

Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale, a anunţat şeful Casei Majestăţii Sale Regele. Casa regală va fi reprezentată în toate acţiunile publice de către fiica sa Margareta.

UPDATE 6: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a primit "cu îngrijorare" vestea despre starea de sănătate a Regelui Mihai şi a afirmat că îşi doreşte ca Majestatea Sa "să aibă puterea să treacă peste aceste momente dificile".

"Am primit cu îngrijorare vestea deteriorării stării de sănătate a Majestății Sale Regelui Mihai. Îmi doresc ca Regele să aibă puterea să treacă peste aceste momente dificile și îmi exprim nădejdea că Familia Regală va rămâne și pe viitor același reper deosebit de speranță și solidaritate. Este important ca, mai ales în aceste clipe grele, să nu uităm exemplul vrednic de curaj și dăruire pus în slujba națiunii de către Majestatea Sa Regele încă din 1927", a scris şeful statului pe Facebook.

UPDATE 5:  Anunţul privind retragerea Regelui Mihai din viaţa publică va avea un impact major asupra societăţii românesşti, spune la RFI Alexandru Muraru, profesor de ştiinţe politice, autor al cărţii "Cum supravieţuieşte o Monarhie într-o Republică"

UPDATE 4 Reacție Petre Roman: Când s-a adresat Parlamentului,Regele a şters petele de pe obrazul politicii

Fostul premier Petre Roman a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că retragerea Regelui Mihai stârneşte ''o părere de rău puternică'', apreciind că Principesa Margareta şi Prinţul Duda sunt în măsură să aducă o contribuţie pozitivă prin felul cum se raportează la realităţile din societate.

El a amintit discursul pe care Regele Mihai l-a susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, afirmând că mesajul Regelui a avut un rol important.
''Sentimentul meu a fost ca şi cum reuşea prin mesajul său să şteargă petele de pe obrazul nostru, de pe obrazul politicii. Mi-a dat atunci un puternic sentiment că mesajul său era foarte binevenit, necesar. A fost spus de o manieră atât de sinceră, clară şi în acelaşi timp foarte angajată cu un puternic sentiment de patriotism'', a spus fostul premier.
Întrebat cum priveşte evoluţia Casei Regale, Petre Roman a afirmat că ''din punct de vedere politic, orice evaluare de viitor este hazardantă''. ''Momentul în care s-ar fi putut ridica o asemenea chestiune este acum depăşit. Regele ar fi fost un simbol extrem de puternic de unitate pentru toţi românii'', a adăugat el.

Fostul premier a apreciat însă că Principesa Margareta şi Prinţul Duda sunt în măsură să aducă o contribuţie pozitivă prin felul în care se raportează la realităţile din societatea românească.

UPDATE 3 Reacție Istoricul Georgeta Filitti:  Este un moment de cumpănă, pentru că Regele Mihai rămâne o figură simbolică

"Este un moment de cumpănă, pentru că Regele Mihai rămâne o figură simbolică, o figură excepţională a istoriei noastre, despre care cu siguranţă se va scrie, se va vorbi de aici înainte ani de zile. Trebuie să spunem că acest transfer, care este absolut firesc, este absolut normal, rămâne la nivelul Casei Regale, ţinând seama că Regele Mihai, neaflându-se pe tron, nu este vorba de a face un transfer de Coroană. Este efectiv un eveniment al Casei Regale, Casă Regală care întotdeauna a fost animată de un spirit de ordine, de disciplină, de limpezire a lucrurilor. Şi atunci, în măsura în care Regele Mihai nu-şi poate exercita pentru moment, în deplinătatea forţelor, atribuţiile sale, a fost normal să le transfere asupra Principesei Moştenitoare", a spus istoricul Georgeta Filitti.
UPDATE 2 Reacție Vasile Blaga: Ne întristează. Îi doresc Regelui Mihai să treacă peste acest moment extrem de greu

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că anunţul făcut de Casa Regală îl întristează, afirmând că Regele Mihai a fost una dintre personalităţile la care românii s-au raportat şi îi doreşte Regelui să treacă peste acest moment extrem de greu.

"Este, în primul rând, un lucru care ne întristează pentru că Regele Mihai a avut un rol esenţial în parcursul celui de al Doilea Război Mondial şi a fost unul dintre personalităţile la care românii s-au raportat şi asta ne întristează pe toţi, indiferent dacă eşti sau nu eşti monarhist. Eu nu sunt monarhist, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să recunoaştem meritele extraordinare ale Regelui Mihai", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.
În ceea ce priveşte succesiunea, Vasile Blaga a susţinut că aceasta ţine de cutumele Casei Regale şi nu doreşte să comenteze acest lucru. "Eu îi doresc totuşi să treacă peste acest moment extrem de greu", a spus Blaga.

"Să ne rugăm pentru Regele Mihai, asa cum Majestatea Sa s-a rugat pentru poporul român", a scris şi copreşedintele Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 1 Reacție Mircea Ionescu Quintus: Îmi plec fruntea în fața Regelui Mihai.Destinul României, strâns legat de viața lui

''Îmi amintesc foarte bine că una din primele mele reacții publice am făcut-o la 8 noiembrie 1945, când am participat la manifestarea de protest și de solidaritate cu Majestatea Sa, la Ploiești. Așa s-a întâmplat să înceapă viața mea, cu o primă arestare, chiar la o participare, dar nu numai că am participat, am condus manifestarea de aici pentru acest tânăr rege de atunci și atât de bătrân astăzi și de stimat la noi și în toată lumea și mai ales în familiile regale din Europa'', a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Ionescu Quintus.

Seniorul liberal susține că destinul României este strict legat de acțiunile Regelui Mihai.
''Am trăit foarte mult în paralel, ne-am cunoscut, fără îndoială, am fost la dânsul invitat în vizită de mai multe ori. În ultimul timp, de când nu mai este în țară, mă rog, interesul familiei regale nu s-a mai manifestat în privința mea și era normal, dar trebuie să spun că istoria țării noastre și destinele țării și poporului nostru sunt atât de strâns legate de viața și de atitudinile sale, încât, ca orice român, astăzi, atât de bătrân ce sunt, trebuie să-mi plec fruntea, să îi mulțumesc și să-i urez în această viață, mai puțin publică, sănătate și să fie multă, multă vreme în fruntea Casei Regale din țara noastră”, a mai precizat liberalul.

Iată mesajul transmis de Casa Regală: 

”În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care familia şi ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea dinastiei şi a statului român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, custodele coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să îşi continue menirea şi să prezinte sfatul său custodelui coroanei”, a transmis Regele Mihai.

 

 

Alexandru Muraru, profesor de ştiinţe politice, autor al cărţii Cum supravieţuieşte o Monarhie intr-o Republică