Preda despre Antena 3: Parlamentarii vor să scoatem pistoalele, să devenim haiduci

Preşedintele Klaus Iohannis a găsit o formulă nefericită când s-a exprimat despre cazul ANAF-Antena 3. O spune la RFI europarlamentarul PPE Cristian Preda, care critică pe de altă parte poziţia parlamentarilor în acest dosar.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri referitor la cazul trustului Intact că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF: "În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă".

Cristian Preda crede că formula folosită de şeful statului a fost nefericită: "Nu cred că preşedintele a găsit o formulă fericită. Aici nu-i vorba despre detalii administrative, ci despre o decizie care trebuia pusă în execuţie şi ştiţi cum e, s-au mai întâmplat în trecut astfel de episoade. Vadim Tudor trebuia să iasă dintr-un sediu al partidului pe care-l pierduse în instanţă şi atunci când a venit executorul judecătoresc, a înjurat biata femeie, i-a aruncat un pahar cu apă în cap şi aşa mai departe. Adrian Năstase când au venit să pună în execuţie condamnarea lui, a luat pistolul de pe raft. Adică astea sunt comportamente iraţionale, care vădesc dispreţul faţă de lege şi faţă de o ordine legală şi previzibilă. E adevărat că libertatea de exprimare este foarte importantă şi ea nu-i pusă în cauză în acest moment în ceea ce priveşte Antena 3, nimeni nu a spus că Antena 3 n-ar trebui să continue să vorbească, orice ar spune, că în fine, ne-am obişnuit de fapt să confundăm libertatea cu dreptul de a jigni, de a şantaja, de a spune lucruri infame".

Deputatul european critică atitudinea parlamentarilor pe tema cazului ANAF-Antena 3: "Problema e că tocmai libertatea de exprimare nu poate folosi drept argument dispreţul faţă de lege, pentru că atunci nu mai suntem într-o ordine instituţională, raţională, previzibilă, ci suntem într-un război al tuturor împotriva tuturor, în care fiecare face ce-i trece prin cap şi ne transformăm în haiduci care rad capete (...). Scoatem pistoalele, cam asta e atmosfera pe care, culmea, vor s-o producă parlamentarii".