Nicolae Vlad Popa (PNL): Chemarea la ordine a premierului în cazul Antenelor, o decizie precipitată

Parlamentul trebuie să reacţioneze raţional, nu emoţional în cazul posturilor de televiziune ale trustului Intact, vizate de acţiunea ANAF. O spune la RFI senatorul liberal Nicolae Vlad Popa. El consideră că premierul Dacian Cioloş a fost "chemat la ordine" în Senat, în mod precipitat.

Nicolae Vlad Popa face apel la raţiune: "Eu m-am disociat cu majoritatea care a votat precipitat, spun eu, această invitare, chemare la ordine a premierului, pentru că am considerat că întâi, Senatul trebuie să stabilească dacă acea acţiune a fost ilegală sau legală. Dacă avem de-a face cu o acţiune legală, nu putem să reacţionăm emoţional, trebuie să fim raţionali. De aceea, am considerat că Senatul poate prin comisii, prin Comisia juridică, să stabilească legalitatea acţiunii ANAF-ului, pentru că este evident că domnul prim-ministru nu are deocamdată nici un fel de legătură să zicem cauzală, nu a dat nici un fel de ordin, nu a dat nici un fel de decizie, care să fi produs acest efect".

Senatorul PNL avertizează că există riscul ca Senatul să se amestece în problemele justiţiei în acest caz: "Eu sunt jurist. Justiţia lucrează de la actele prealabile, până la actele de executare şi există posibilitatea, dat fiind faptul că această situaţie intervine în executarea, deci în partea finală a aplicării justiţiei, există posibilitatea unei interpretări şi anume că politicul, adică Senatul se amestecă în problemele justiţiei. Chestiunea este extrem de sensibilă şi trebuie să reacţionăm raţional şi conform legii".

 

Premierul Dacian Cioloş, în Senat

 

Premierul Dacian Cioloş merge miercuri în Senat, unde va vorbi despre cazul posturilor de televiziune ale trustului Intact, vizate de acţiunea ANAF.

Camera Superioară a Parlamentului a decis marţi la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu să-l cheme pe premier, pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care Tăriceanu a calificat-o drept "un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihilare a presei".

Decizia a fost luată marţi de senatori, cu 70 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat în sprijinul propunerii preşedintelui Senatului.

Premierul Dacian Cioloş s-a exprimat deja pe această temă. Şeful Guvernului a precizat că nici el, nici ministrul de Finanţe nu au fost întrebaţi de ANAF privind cazul Antenelor şi a declarat că nu are ce explicaţii să dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii "care e în subordinea Guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea Guvernului pentru anumite decizii".

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite luni de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la închisoare în august 2014, în dosarul privatizării ICA. Statul are de recuperat un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Nicolae Vlad Popa, despre invitarea premierului în Senat, în cazul postului Antena 3