Premierul Dacian Cioloş merge miercuri în Senat, pentru a lămuri situaţia Antenelor

Premierul Dacian Cioloş merge miercuri în Senat, unde va vorbi despre cazul posturilor de televiziune ale trustului Intact, vizate de acţiunea ANAF.

Premierul Dacian Cioloş ar urma să meargă în plenul Senatului la ora 10.30.

Camera Superioară a Parlamentului a decis marţi la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu să-l cheme pe premier, pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care Tăriceanu a calificat-o drept "un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihilare a presei".

Decizia a fost luată marţi de senatori, cu 70 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri. Toate grupurile parlamentare s-au exprimat în sprijinul propunerii preşedintelui Senatului.

Premierul Dacian Cioloş s-a exprimat deja pe această temă. Şeful Guvernului a precizat că nici el, nici ministrul de Finanţe nu au fost întrebaţi de ANAF privind cazul Antenelor şi a declarat că nu are ce explicaţii să dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii "care e în subordinea Guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea Guvernului pentru anumite decizii".

"Să nu cerem Guvernului independent, în câteva luni de zile, să rezolve probleme care au fost lăsate în aşteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (...). E o decizie judecătorească acolo şi ANAF-ul s-a trezit fix acum să o scoată, pe ultima sută, fără să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de Finanţe, nu că trebuia să fim informaţi formal, preşedintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult (...), a decis să o aplice fără să mă informeze, aşa încât nu am eu ce explicaţii să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii care e în subordinea Guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea Guvernului pentru anumite decizii", a spus Dacian Cioloş marţi, la Bruxelles.

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite luni de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la închisoare în august 2014, în dosarul privatizării ICA. Statul are de recuperat un prejudiciu de 60 de milioane de euro.