Începe urmărirea penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea

La cererea procurorilor anticorupţie, Senatul a aprobat mierucuri începerea urmăririi penale a fostului ministru de interne Gabriel Oprea. Demnitarul e acuzat de abuz in serviciu pentru folosirea coloanei oficiale, cazul fiind deschis după un accident în timpul căruia un poliţişt pe motocicletă care însoţea maşina lui Oprea a murit în Bucureşti. 

Cererea DNA a fost aprobată cu o majoritate largă: 102 voturi pentru, 30 impotrivă şi un vot anulat, în condiţiile în care UNPR are doar 21 de senatori. De la tribuna Parlamentului, Oprea a spus încă o dată că se consideră nevinovat şi a cerut ca solicitarea procurorilor anticorupţie să fie avizază. Marţi, Comisia Juridică a Senatului a dat aviz pozitiv cererii procurorilor de ridicare a imunităţii lui Gabriel Oprea. Fostul ministru le ceruse iniţial senatorilor să trimită dosarul la Parchetul General, pe motiv că prcurorii DNA care îl instrumentează nu ar avea competenţa necesară. Crerea a fost respinsă.

Ancheta în acest caz s-a declanşat după un accident rutier petrecut în Bucureşti în octombrie anul trecut, când politistul Bogdan Cosmin Gigina (în vârstă 28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit dupa ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe Bulevardul Ştirbei Vodă, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.
Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de abuz în serviciu pentru folosirea mod nelegal a deplasarilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Politiei Rutiere. A doua infracţiune ar fi încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însotirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, după acelaşi model. Deşi iniţial a refuzat să plece din funcţie, Tiberiu Niţu şi-a dat marţi seara demisia de onoare, spunând că nu vrea să afecteze imaginea instituţiei.
Ministrul Gabriel Oprea a avut, in 10 luni, peste 1.600 deplasari cu coloana oficiala, la institutii publice si la destinatii private, se arata dosarul său. Legea îi permitea să fie însoţit de Poliţie doar în cazuri de urgenţă şi strict în interes de serviciu.