Andrei Țărnea, director Aspen România: Care sunt șansele lobby-ului românesc pentru o flotă NATO la Marea Neagră?

andrei-tarnea-1.jpg

Andrei Țărnea

România începe de la 1 februarie demersurile oficiale pentru înființarea unei flote NATO la Marea Neagră. Munca de convingere a aliaților se anunță însă una dificilă. 

Solicitarea României vine în contextul tensionării situației regionale  ca urmare a anexării Crimeei de către Federația Rusă și a instalarii în peninsulă a unor noi capacități militare.

Decizia ar urma să fie luată la summitul NATO din iulie de la Varșovia, unde mai multe state de pe flancul estic vor solicita intărirea prezenței aliate. Polonia, gazda reuniunii, alături de statele baltice, cere de asemenea o forță terestra permanentă în regiune.

Directorul Institutului Aspen Romania, Andrei Țărnea, spune la RFI că Romania trebuie sa ducă o serioasă muncă de convingere a statelor membre pentru instalarea noilor capacități la Marea Neagră.

”România trebuie să-și convingă aliații că o asemenea dezvoltare nu depășește capacitatea financiară a aliaților, că nu va însemna o provocare nouă în fața Rusiei  dar și că o eventuală flotă NATO la Marea Neagră va fi eficientă, în contextul amenințărilor de tip nou, precum cele cibernetice sau legate de terorism”, a spus la RFI Andrei Țărnea.