Cioloş pentru RFI şi France 24: Europa este în mare dificultate din cauza migraţiei

Europa se află în mare dificultate în contextul crizei migraţiei, declară premierul Dacian Cioloş într-un interviu pentru posturile France 24 şi Radio France Internationale, la finalul vizitei sale oficiale în Franţa.

Potrivit lui Dacian Cioloş, România consideră că soluţia trebuie găsită prin dialog între toate statele membre ale Uniunii Europene.

"România a spus clar că nu se poate concepe un mecanism automat de distribuire a migranţilor, pe baza unor cote obligatorii, că acest mecanism trebuie să rămână voluntar şi că în funcţie de posibilităţile de asimilare şi integrare a acestor migranţi, România poate face eforturi alături de celelalte state, dar eforturi care pot fi făcute în mod real. Ne menţinem această poziţie".

Dacian Cioloş s-a referit şi la Spaţiul Schengen: "Nu avem nici un interes să vedem că Spaţiul Schengen dispare. Spaţiul Schengen şi zona euro sunt în centrul proiectului european şi al spaţiului de libertate şi schimb pe care vrem să-l construim în Uniunea Europeană. Spaţiul Schengen este ameninţat, dar asta şi pentru că poate nu suntem în măsură să controlăm bine frontierele externe ale UE. (...) Cred că soluţia pentru a ajunge să protejăm Spaţiul Schengen este aşadar aceea de a ajunge să aplicăm bine regulile noastre la frontierele exterioare ale Uniunii", afirmă prim-ministrul.

Interviul va fi difuzat la RFI vineri la 21.10, ora României, iar la France 24 sâmbătă la 13.40. Interviul poate fi ascultat aici.