Brexit, înlocuit cu "UK in the EU"
brexit_inlocuit_cu_uk_in_the_eu.jpg

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
"Liderii UE trebuie să poată modifica serviciile sociale naţionale, pentru a gestiona mai bine migraţia", a spus David Cameron în cadrul reuniunii. Prim-ministrul britanic a vorbit timp de mai bine de jumătate de oră despre cererile Londrei pentru ca UE să nu se destrame.
El a insistat pe propunerea ca muncitorii străini să facă un stagiu de patru ani pe teritoriul britanic, înainte de a avea acces la beneficii sociale. Problema îi priveṣte direct pe români, dar Cameron o leagă acum de migraţie.
Gestul este inteligent, el îşi actualizează astfel cererea ṣi o pune într-un context în care cu greu ea poate fi ignorată.
Ceilalṭi lideri europeni i-au explicat lui Cameron că nici nu poate fi vorba ca dreptul la libera circulaṭie a forṭei de muncă să fie alterat. Pentru unele state membre, ca România sau Polonia, această cerere este cea mai dificil de negociat.
Preṣedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a atras însă atenṭia că ṣi celelalte puncte de negociere cu Londra, ca implicarea acesteia în zona euro ṣi rolul parlamentelor nationale faţă de Bruxelles, sunt la fel de dificile.
Privind migraṭia, dosarul cel mai voluminos al acestui summit european, liderii au fost de acord să continue acṭiunile începute, ameliorând ceea ce nu merge cum trebuie. Este vorba despre redistribuirea migranṭilor pe tot teritoriul UE ṣi înfiinṭarea centrelor de înregistrare (hot spots).
Înfiinţarea pazei frontierelor externe şi alte probleme spinoase au fost lăsate însă pentru 2016, în grija viitoarei Preşedinţii olandeze a UE.