Turcia îşi primeşte cadoul şi reia negocierile preaderare cu UE

Capitolul economic şi monetar cu Turcia a fost deschis luni la Bruxelles, întrucât el nu este considerat sensibil. UE a fost de acord ca Turcia să reia discuţiile preaderare în contextul mai larg în care europenii aşteaptă un ajutor privind migraţia. Aceste discuţii nu vor aborda însă probleme sensibile.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Negocierile se aflau în punct mort de cinci ani. Acum ele sunt reluate timid cu un capitol privind politica economică ṣi monetară.

Ele nu vor ajunge la subiecte sensibile ca Uniunea vamală, care pune mai departe probleme Ciprului. Într-adevăr, Ankara a refuzat până acum să extindă ṣi Nicosiei acordul vamal semnat pentru prima dată cu europenii în 1964.

O accelerare a acestor discuṭii preaderare cu Turcia este aṣteptată pentru 2016, dar asta numai dacă Turcia îṣi respectă partea ei de acord privind oprirea fluxului migraṭiei.

Pentru eforturile pe care le va face în acest sens, UE a promis Ankarei trei miliarde de euro. Banii ar fi deblocaṭi pe măsură ce se observă că Turcia îṣi onorează promisiunile. Problema este însă că UE nu dispune acum de aceṣti bani, lucru pe care Ankara l-a înṭeles între timp...

Ce se va întâmpla deci? Pentru moment, fluxul migratoriu s-a mai diminuat, dar poate că acest fapt este datorat mai mult temperaturilor care scad în acea parte a lumii, decât vigilenṭei Turciei.

Este posibil însă ca Turcia să fi ales deja să-ṣi respecte angajamentele ṣi asta pentru a le arăta europenilor că o poate face dacă vrea.

Dar la fel de bine, în funcṭie de interesele sale regionale ṣi de ceea ce ar avea de dovedit UE, Ankara poate decide să nu mai facă jocul ṣi să le trimită din nou europenilor câteva sute de mii de migranṭi.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Turcia-UE