Ungaria, în vizorul Comisiei Europene
ungaria_in_vizorul_comisiei_europene.jpg

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Bruxelles a decis în fine că atitudinea Ungariei, care a ridicat ziduri împotriva migranṭilor ṣi a refuzat cotele obligatorii, nu este una europeană.
Procedura de infracṭiune deschisă acum acordă Ungariei două luni pentru a se conforma normelor europene. O altă avertizare va urma apoi, dar va trece mult timp până a se ajunge în faṭa justiṭiei, dacă Ungaria continuă să aibă această atitudine.
Budapesta vede aici o răzbunare a statelor mari ale UE, care nu au putut face din ea punctul de intrare a migraṭiei în UE. Ungaria continuă să respingă ideea de solidaritate în acest domeniu ṣi spune că va contesta decizia Comisiei Europene.
Ea nu este singura aflată acum la cuṭite cu UE în privinṭa migraṭiei. Alături de Ungaria, Slovacia a respins ṣi ea cotele obligatorii de migranṭi, propuse de Bruxelles la insistenṭele Germaniei.
Bratislava a decis chiar să dea în judecată UE, pentru a fi luat totuṣi aceastᾰ decizie care-i impune acceptarea câtorva mii de refugiaṭi.
Acṭiunea în justiṭie a Slovaciei nu are vreo bază juridică, dar are o valoare simbolică importantă, aceea a unei UE care se destramă încet-încet.
Mai prudentă, România s-a gândit ṣi ea să se opună cotelor ṣi a votat împotrivă, dar a explicat apoi că va aplica decizia UE şi îi va primi pe cei peste patru mii de migranṭi care i-au fost atribuiṭi. Aceştia ar putea sosi în România în următorii doi ani.