Polonia, pe drumul Orbanizării ?

reuters_kacper_pempel.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters Kacper Pempel

După recentele alegeri  din Polonia, partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) deţine atât guvernul, cât şi preşedinţia ţării. Noua putere de la Varşovia a început o serie de schimbări importante în administraţie. Aceste schimbări îi pun pe gânduri pe unii observatori,  care remarcă asemănări cu politica dusă de Viktor Orban în Ungaria.

Unele decizii au o valoare simbolică importantă. La conferinţa de presă de acum câteva zile de la guvern, ziariştii au observat că drapelul european dispăruse din cameră. « Nu avem nici o problema în relaţia cu UE, a spus imediat prim- ministrul polonez, doamna Beata Szydlo, suntem un membru activ al clubului european. Dar am stabilit un principiu. Declaraţiile de după întâlnirile guvernamentale se vor face în faţă celui mai frumos drapel, care e drapelul alb-roşu al Poloniei », a continuat ea.

Beata Szydlo este prim ministru de puţină vreme, după ce partidul conservator Dreptate şi Justiţie a câştigat alegerile legislative, la doar câteva luni după ce un alt membru al aceluiaşi partid, Andrzej Duda, a devenit preşedinte al Poloniei. Schimbările pe care le face noul guvern sunt rapide şi puternice, atât de rapide şi puternice încât unii observatori se întreabă dacă nu cumva avem de-a face cu o « lovitură de stat tăcută ». 

 

Serviciile secrete si Tribunalul Constitutional

 

Câteva exemple:  acum câteva zile, preşedintele Duda l-a graţiat pe Mariusz Kaminski fost director al Biroului Central Anticorupţie, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Nu numai că l-a graţiat, dar acesta a fost şi numit coordonator al serviciilor secrete în cadrul guvernului. Lui Kaminski i s-a reproşat că a mers prea departe în lupta anticorupţie, organizând flagranturi-delict în care politicienii erau provocaţi de poliţişti să ia mită. O altă decizie se referă la judecătorii Tribunalului Constituţional (cea mai inalta instanta din Polonia, echivalentul Curtii Constitutionale din Romania)  : noua putere refuză să îi instaleze în funcţie pe cei cinci judecători care fuseseră votaţi de fostul Parlament, dominat de liberali. O decizie criticată de comisarul drepturilor omului al Consiliului Europei pentru care «atitudinea faţă de Tribunalul Constituţional pune sub semnul întrebării statul de drept din Polonia».  În fine, şefii celor patru servicii de informaţii au fost şi ei schimbaţi, într-o noapte. Noul ministru polonez de externe a comentat sec « munca pe care o făceau cei patru responsabili reprezenta o ameninţare mai importantă decât ameninţările care vin din străinătate »

 

« Repolonizarea » presei

 

Schimbări sunt prevăzute şi în presă, în primul rând cea publică. « Vom încerca să schimbăm totul în două-trei luni, a spus ministrul culturii, Piotri Glinski. El acuză televiziunea publică de propagandă şi spune că acest lucru trebuie să înceteze ». Glinski este un adept al puritanismului în artă : el a încercat să anuleze într-un teatru public al lui Elfriede Jelinek, laureată a premiului Nobel pentru literatură. Pentru ministru, această piesă este una pornografică.

Mai mult, noua putere vrea schimbări şi în presa privată, adică vrea să  « repolonizeze » media locală, controlată de grupuri străine. « Vom încerca să cumpărăm ziare şi reviste de la proprietarii străini şi, de asemenea, dorim să ne înfiinţăm propriile instituţii de presă », a spus acelaşi ministru. "Protestele publice sunt exagerate, spune insa  jurnalistul Andrzej Grajewski de la săptămânalul conservator Gosc Neidzielny. De fapt, adaugă el pentru Deutsche Welle, presa publică din Polonia a fost puternic polarizată în legătură cu acest subiect vreme de ani buni, ceea ce a fost evident în timpul campaniei electorale. Întrebarea este dacă în board-uri se vor regăsi de acum oameni cu orientare politcă variată sau vor fi înlocuiţi cu funcţionari  apropiaţi guvernului". Jurnalistul respinge planurile guvernamentale cu privire la media, calificând planul PiS de a elimina capitalul străin – în special german – din ziarele regionale ca “absolut imposibil”.

 

Politică externă fermă faţa de Rusia

 

În politica externă, noul guvern vrea o poziţie mai fermă a faţă de Rusia. Ministrul afacerilor externe polonez a cerut anularea unei înţelegeri între NATO şi Rusia, prin care era interzisă staţionarea trupelor străine occidentale pe teritoriul statelor din Europa Centrală şi de Est.  În acelaşi timp, ministrul apărării ar dori să renegocieze două mari contracte de înzestrare ale armatei – unul pentru 50 de elicoptere produse de Airbus, altul pentru rachete americane sol – aer Patriot, pe care le consideră prea scumpe. Apropo de ministrul apărării, Antoni Macierewicz este unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai rapoartelor oficiale privind tragedia de la Smolensk, din 2010. El face parte dintr-un grup care consideră că e posibil ca avionul fostului preşedinte să se fi prăbuşit în urma unui atentat şi nu a unui accident.

Potrivit politologului polonez Aleksander Smolar, citat de Le Monde, viziunea pe care noua administraţie la Varşovia o are despre  exercitarea puterii este foarte apropiată de cea a premierului din Ungaria, Viktor Orban. Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski — fratele geamăn al preşedintelui mort în anul 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk—, şi-a arătat adesea simpatia faţă de modelul promovat de Orban. 'Va veni o zi când vom avea o Budapesta la Varşovia', a spus el după pierderea alegerilor legislative din anul 2011. Acum, PiS a câştigat alegerile şi « se poate orienta către democraţia neliberală pe care o promovează Orban, consideră Smolar. Chiar dacă PiS nu dispune în Polonia de majoritatea pe care o are Orban în Ungaria, tot va putea face schimbări radicale, paralizând încet-încet alte puteri.»