Două luni de închisoare pentru Dieudonné : justiţia belgiană, mai severă decât cea franceză

dieudonne.jpg

Dieudonne Mbala Mbala
Dieudonne Mbala Mbala avea numeroase condamnări în Franța și Belgia, înainte de a fi găst vinovat în Elveția de negarea Holocaustului
Sursa imaginii: 
www.rfi.fr

Controversatul umorist francez Dieudonné a fost condamnat la două luni de închisoare cu executare. Judecătorii unui tribunal belgian sunt cei care l-au condamnat pentru incitare la ură împotriva persoanelor cu handicap, a homosexualilor şi a evreilor.  Justiţia belgiană merge astfel mai departe decât cea franceză, care nu îl condamnase pe polemist decât la numeroase amenzi şi închisoare cu suspendare.

Condamnarea vine pentru un spectacol care a avut loc în 2012 în Belgia şi în care Dieudonné a rostit tot felul de fraze îndoielnice. I-a atacat pe copiii trisomici printr-un joc de cuvinte destul de greu de tradus, dar care pentru judecători a fost foarte clar :  « pentru  Dieudonné, persoanele cu handicap sunt  nedemne să trăiască », a motivat tribunalul. Un alt text de-al lui a fost sancţionat  de judecători, unul în care critica faptul că paradele gay sunt acceptate de primărie, în timp ce rugăciunile de stradă ale musulmanilor sunt interzise.

În fine, cele mai dure texte au fost la adresa evreilor, a comparat Israelul cu o gaură de şobolani iar despre Talmud a spus cuvinte care nu pot fi reproduse...

Această pedeapsa nu e definitivă, Dieudonné poate face apel, şi, în apărarea sa, a invocat « dreptul la umor ». Interesant este că a fost condamnat şi să publice pe banii lui în ziarele; belgiane Le Soir si La Libre Belgique întreagă sentinţa iar asta îl va costă mult, pentru că sentinţa are 30 de pagini.

Şir lung de condamnări

Trebuie spus că Dieudonne  e un obişnuit al tribunalelor. A fost condamnat acum ceva vreme la 23 de mii de euro amendă pentru că a spus că ar fi fost bine că un  jurnalist de radio din Franţa să fi trecut printr-o camera de gazare. Tot aşa a fost condamnat la zece mii de euro amendă pentru că a parodiat un cântec făcând trimiteri explicite către Holocaust. Iar după atentatele din ianuarie, pe un fond de emoţie generalizată, un tribunal din Paris l-a condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pentru « apologia actelor de terorism ». El a scris pe contul lui de Facebook că se simte Charlie Coulibaly – o referinţă la Amedy Coulibaly, autorul luării de ostateci de la magazinul casher din Paris.

Supărat de repetatele condamnări, Dieudonné s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, invocând dreptul la umor, dar nici aceasta nu i-a dat dreptate. Acum două săptămâni CEDO i-a spus clar că într-unul dintre spectacolele sale există un mesaj de ura şi de antisemitism şi că invocarea umorului ca scuză este un « abuz de drept ». Este pentru prima oară că această curte s-a pronunţat în privinţa unui spectacol al lui Dieudonné, dar nu şi ultima. Polemistul a trimis mai multe plângeri catre CEDO din cauza interzicerii unor spectacole în Franţa, iar CEDO va discuta despre ele în lunile următoare.